Magyar kultúrával teltek meg két napra a több mint 110 éves tóparti szecessziós épületek Palicson! Eseménybeszámoló a szervezőktől!

A Juhászok Civil Szervezet kilencedik alkalommal szervezte meg a FOLK MUSIC FEST népzenei fesztivált Palicson, a Vigadó teraszán, 2023. május 20-án és 21-én. Rendezvényünket nemcsak Szabadka környékéről, hanem egész Vajdaság területéről, sőt Magyarországról is sokan látogatták, mindkét nap több, mint ötszázan jártak nálunk! 

Szombaton  a fesztivál nyitányaként 17 órától a házigazda Juhász zenekar lépett színpadra, majd a szabadkaiak egyik kedvenc együttese, a Ravnica tamburazenekar. Ezután a Kárpát-medence egyik legautentikusabb magyar zenekara, Magos Együttes koncertezett a Nagyteraszon. 

Vasárnap délután Magyarország legkeresettebb gyerekprogramjával, Paár Julcsi Kerekerdő című mesekoncertjével kezdtük meg a koncertek sorát, majd a délszláv és roma zenét is játszó Sükösdi Danubia Tamburazenekar muzsikált, aminek a végén egy mohácsi farsangi hangulatot megidéző BuShow szórakoztatta a közönséget.

Ezután a magyar nyelvterület legdélebbi népzenei együttese a pancsovai Csörömpölő zenekar adott ízelítőt az al-dunai székely hagyományokból. A Kárpát-medencei összetartozás jegyében kárpátaljai Kokas Banda is muzsikált a nagyszámú nézőseregnek, este pedig egy lendületes magyarországi népzenei produkció, a Bazseva zenekar koncertje zárta a koncertek sorát. 

Elmondhatjuk, hogy a FOLK MUSIC FEST sikeresen nyitotta meg a 2023-as palicsi fesztiválszezont. Mindkét nap több mint 500 látógató kísérte figyelemmel a programokat. A fesztiválról készül saját film is, addig is itt egy kis ízelítő a hangulatból a PannonRTV riportjából:

Fesztiválunkat Szabadka Város Önkormányzata, a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózat, a Tartományi Művelődési Titkárság és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. Külön köszönetet szeretnék mondani a Palics Park kft. és a Hagyományok Háza Hálózat munkatársainak, akik mindenben partnereink voltak és segítették a FOLK MUSIC FEST szervezését és lebonyolítását. Közös törekvésünk, hogy Palics idegenforgalmának gazdagításához az ilyen rendezvények szervezésével, hazai és külföldi látogatók idenvonzásával hozzájáruljunk. 

cover: Juhász zenekar Fb, photocredit: Baráth Attila