Hírek

Petőfi körtefája Gútán!

9:24
Az ártéri gyümölcsöskertek egykoron virágzó otthonára,a felvidéki Gútára is eljutott Petőfi körtefája - és Mátyás király kormos almája is!

Advent a Kultúrpajtákban!

10:32
Advent második vasárnapján is koncertekkel várnak!

Amikor a gyerekek csinálták az időjárást Mohácson!

8:08
Három Kultúrpajtában is felléptek a nagyváradi Csillagocska Alapítvány művészei novemberben dél-dunántúli turnéjuk során. Baráth Gábor beszámolójából az is kiderül, hogyan lehet helyi értékeket teremteni a vendég-előadók segítségével!

Utazz a nyárba!

8:52
A Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózat kisfilmjei átköltöztek a kultúra.hu Youtube-csatornájára. Külön lejátszási listán találhatod a helyszíneket bemutató sorozatot. Lassan teljes lesz a kép...

Megjósolnád 2024 időjárását?

8:49
Luca napja a sötét december egyik legsötétebb napja. Boszorkány-űzés, varázslatok és jóslatok kapcsolódnak hozzá a magyar néphagyományban is.

Szerelemi jóslás, boszorkánylátás, alakoskodás - Andrástól Lucáig

9:59
Advent időszakában aki nem volt rest, megtudhatta, ki lesz a férje/felesége - és azt is, kik a boszorkányok a faluban. Gyónhatott Miklósnak, kaphatott ajándékot vagy épp kitudhatta az egész következő évi időjárást. Az adventi ünnepkör négy jeles napja: András, Borbála, Miklós és Luca.

Tényleg elviszi a krampusz a rossz gyerekeket?

9:12
Mi köze Láncos Miklósnak Szent Miklóshoz? Hogy keveredhetett egy püspök annyira rossz társaságba, mint a krampuszoké? És tényleg: mi lesz a rossz gyerekekkel? Furcsaságok a MiIkulás körül - amire nem biztos, hogy rá mernél nála kérdezni...

Koncert, koncert, koncert

9:36
November utolsó hétvégéjén koncertekkel várnak a Kultúrpajták Kárpát-medence szerte!

Krisztus Király Ünnepe

8:59
Advent előtt, november utolsó vasárnapján ér véget az egyházi év. Krisztus Királyt ünneplik ekkor a hívek - ez a katolikus egyház legifiatalabb ünnepe. Íme a története - és egy rövid, őszi mese Krisztus Király cselekedeteiről   „abból az időből, mikor még a Földön járt"!

Táncszínház, táncház , papírmetszet, grafika

9:44
Hűvös őszi szelek ide vagy oda - a Kultúrpajtákban szól a zene és járják a táncot!

Udvar, magtár, kultúrpajta

10:56
Hogyan lehet kultúrpajtát működtetni - egy udvarban? Hogyan lehet újra vidámságtól hangos egy régi magtár? Milyen, ha a hagyományőrzők végre közösségi helyiségre találnak - és másokat is meginvitálnak magukhoz? Izgalmas helyszínek, új történetek a Hálózat új filmjeiben - melyeket már a Kultúra.hu csatornáján találsz!

Új filmek, új helyszínek - új csatornán!

10:04
A Hálózat Youtube-csatorjája beleolvad a Kultúra.hu Youtube-csatornájába! Új filmjeinket már itt találod - és a régiek is hamarosan átköltöznek. Érdemes feliratkozni - és minden újdonságról értesülhetsz!

A ligur vasúttól a Fréjus-alagúton át Wekerle kormányáig

10:31
Kossuth Ferenc ott volt az akkori világ leghosszabb alagútja, a Fréjus-alagút építésénél , dolgozott a világ egyik legszebb panorámájával büszkélkedő liguriai vasútvonalon,  felügyelt bányákat Olaszországban, épített acélhidakat a Níluson - majd képviselte Cegléd polgárait a magyar Országgyűlésben és miniszter lett Wekerle kormányában.   Kossuth Lajos fiának különleges karriertörténete  az európai vasútépítés virágkorából, öt percben!

Gyümölcsösök az ártéri erdőkben

9:05
Hogyan lehet tartós ottélésre berendezkedni egy ártéren? Hogyan lehet állatokat tartani vagy épp gyümölcsöst nevelni ott, ahol évente kétszer jön az ár? Angyal Béla kutatásainak köszönhetően fotókon a különleges életmód ma már alig fellelhető nyomai!

Koncertek hétvégéje!

8:43
A Magyarpalatkai Banda, a táncházmozgalom egyik legismertebb és legkedveltebb adatközlő vonószenekara turnézik a héten - és lesz irodalom és gasztronómia is a Pajta Parázs rendezvénysorozat részeként!

A Tündérkert, mint a megmaradás szimbóluma

11:30
Utazik, szervez, gyűjt, olt. Tündérkerteket avat. Csak ezen a nyáron több, mint tízet a Partiumban. Miért dolgozik ilyen fáradhatatlanul? Mi hajtja és mi a célja? Csókási-Budaházi Attilával, a kőszegremetei Első Partiumi Tündérkert alapítójával, közgazdászból lett gyümölcsésszel és közösség-építővel beszélgettünk.

Kultúrcsűrök, Kultúrpajták, Tündérkertek

13:45
Lovas hagyományőrzőként, fesztivál-csapatként vagy generációk óta helybéliként pajtát üzemeltetni? Igen, minderre van példa a Hálózatban! Nézd meg új filmjeinkben és idézd fel velünk a nyarat!

Mozizz velünk!

7:51
Hogy kerül egy kiállítás a tó közepére? Hogy lesz egy táncegyüttes elvonulós próbahelyéből néptáncos-központ? Többek közt ezeke a kérdésekre is választ kaphatsz, ha megnézed a legújabb filmeket a Hálózat Youtube-csatornáján! Íme egy kis ízelítő!

Óperencia, Tündérkertek, Petőfi körtefája

7:55
Aki tudja hogy merre van az Óperenciás tenger, és tudja, hogy tarthatta életben a végek védőit a gyümölcs. Hogyan fogant meg a pórszombati Tündérkert létrehozásának a gondolata, hogy szökkent szárba és növekedett az egész Kárpát-medencét átfonó mozgalommá? Mit jelent egy közösség számára Petőfi körtefájának elültetése? És miért lehet fontos megtanulni a gyümölcsoltást? Interjú Kovács Gyula pomológussal.

Gyümölcsészet, faültetés, világtalálkozó, filmklub

10:49
Ahogyan az idő hűvösebbre fordul, a Kultúrpajták és Tündérkertek is lassan téli álomba merülnek. De egészen november végéig találhatsz még programot a Hálózat tagjainál!

Rackák, diófák, Szalonna

8:54
Október közepén is várnak a Kultúrpajták és a Tündérkertek! Koncertekkel, táncházakkal és egésznapos fesztivállal készülnek!

Gyógyítás gyümölccsel?

9:34
Az vagy, amit megeszel - tartja a mondás. És más lehetsz, ha mást eszel? Gyógyítók serege kínál különféle választ a kérdésre - az egyik legkülönösebb történeti figura közülük a korát jelentősen megelőző Arnold Ehret, aki a gyümölcs- és zöldségevést és a rendszeres testmozgás fontosságát hirdette - 150 évvel ezelőtt! És ő volt a böjt-próféta is, aki egy lepecsételt üvegkalickában 49 napig bírta étel nélkül - felállítva ezzel a világrekordot Kölnben, 1909-ben. Az ehretizmus a mai napig divatba jön időnként: a 60-as években a hippik kezdték újra hirdetni Ehret tanait - de pl. Steve Jobs is hitt a diéta élethosszító erejében - de már csak betegen kezdett hozzá. Íme Arnold Ehret története az őszi gyümölcs-szezon közepén - 5 percben! FONTOS: mielőtt bárki követi kezdené Ehret tanait, olvassa VÉGIG a cikket - hogy minden információ birtokában döntsön!

Az Őrangyalok ünnepe

8:11
Mindenkinek van őrangyala - tanítja a katolikus egyház. „Olyan nagy a lélek méltósága, hogy születése után mindegyik védelmére Isten egy angyalt rendel” - írja Szent Jeromos. A katolikus naptár egyik legkülönösebb ünnepe október elején az őrangyalok ünnepe. De pontosan kik is az őrangyalok?

Bál, tájoló, gazdanap

13:18
Gazdanap és sokadalom, Feketetói Bál vagy Hegyháti Tájoló? Tánc, zene, kézművesség, gombavadászat vagy kóstolók? Programajánlónk október első hétvégéjére!

Kultúrpajta és Tüdérkert Podcast - #1!

11:41
A Népzene &Pajta Selection Konferencián két beszélgetést is készítettünk a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózat tagjaival a Fonóban! A Hálózat pordcast-sorozata ezzel a két beszélgetéssel indul most útjára! Kultúrpajta és Tüdérkert Podcast - #1! -Hallgass ránk!

Szüreti fesztiválok hétvégéje!

8:19
Gazdag programkínálattal csábítanak a szabadba szeptember utolsó hétvégéjén is a kultúrpajták és a tündérkertek!

Szent Mihály, juhok, fecskék, kecskék

10:13
Kisfarsang, egész évi égzengés-átok vagy deres lóval hozott kemény tél. Szent Mihály napja a néphagyományban ellentmondásos nap volt. Körülvették olyan szokások és hihedelmek is, amelyeket ma már kicsit másképp látunk...

Hálózatban - a tündérkertek és kultúrpajták közelről

13:31
Tizenegy kultúrpajta és tündérkert tulajdonos - és sok közös kérdés! A Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózat két beszélgetést is szervez a Népzene és Pajta Selection című konferencián. Szeptember 28-29-én várunk mindenkit a Fonó Budai zeneházba! Annak pedig, aki nem tud eljönni, utólag beszámolunk itt, a Hálózat honlapján.

Tamási Áron, Cimbaliband, kistraktor

9:57
Péntektől vasárnapig Gyergyótól Vas vármegyéig, a Cimbaliband-tól a fiatal tehetségekig - szeptember utolsó teljes hétvégéjén igazán kitesznek magukért a Kultúrpajták és a Tündérkertek! A rendkívül sokszínű programkínálatban még kistraktor-mustrát is találhat aki szemfüles...

Tündérkert Válaszúton!

7:12
Hamarosan őshonos gyümölcsfák oltványaival térhetnek haza szülőfaluikba a Kallós Zoltán Alapítványnál végzett mezőgazdasági szakmunkások. A fácskákat a most avatandó Tündérkertben maguk fogják ápolni - és az oltványokat is ők készítik el. Interjú itthon-maradásról, szórványról, gyümölcsészetről, oktatásról a Mezőségben - Tündérkert avatás előtt.

Rokolya Konferencia

8:16
Különleges vállalkozásba fogott Lázárfalván az András Alapítvány Csűr: népviseletek sokszínű világába ad betekintést szeptember 17-én.Merhogy olyan, hogy „erdélyi viselet" - általánosságban igazából nincs. Sőt, még olyan sem, hogy csíki viselet - merthogy annyira sokféle, hogy már-már zavarba ejtő...

Mese, tánc, zene - kultúrpajta-programok hétvégére!

8:23
Az őszi hétvégéket nagyszerűen kihasználhatjuk: a kultúrpajták gondoskodnak a programról, jókedvről - és az előrejelzések szerint a szép idő is adott...útra fel!

Érés és utóérés: a fán - és a konyhában!

6:58
Az alma és a körte szeptembereben már megérett a szedésre. A paradicsom- és a barackszezon is tart még. A közös a négyben: utóérők - így lehetőségünk van a konyhában zamatossá varázsolni az éretlenül megvett példányokat. Tudtad, hogy az almaszüret időpontjától függ, meddig tárolható el a gyümölcs? És mitől lesz télálló egy körte? Részletek a a cikkben!

Lovasudvar szülinap - és alma, szilva meg gyapjú!

7:18
Szeptember első hétvégéje ragyogó időt ígér -a kultúrpajták és a tündérkertek pedig nem tétlenkednek! Programajánló!

Bakaljától Gombaszögig

6:32
Vajdaság, Erdély, Felvidék – vagy épp a magyarországi vidék? Zene, színház, táncház, főzés, sütés, játék - vagy épp: tanulás? A Kárpát- medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózat több, mint 100 tagot számláló sokszínű közösségének több tagja ismerhető meg kisfilmjeinkből!

Turmixszal, fixszel - lekvárt???

7:27
Mennyire csóválnák fejüket dédanyáink, ha tudnák, hogy készítünk a munka-család-háztartás időelnyelő háromszögében lekvárokat manapság? A hagyományos szilvalekvár receptje jön részletesen, - és három gyorsító tipp, amelyekkel megpróbálhatjuk lerövidíteni a folyamatot - vagy akár egészen új lekvártípust állíthatunk elő. Mit szólna a Dédi, ha megkóstolhatná mindet?

Karancslapújtő és az első pajtanyár

9:32
A Karancslapújtői Pajta és a Kilincs Egyesület 2023-ban zárja első pajta-nyarát. Szerették/szeretik - tanultak sokat - és reméljük, újrakezdenék bármikor! A róluk szóló kisfilm az egyk legnézettebb a Hálózat Youtube-csatornáján - így tőlük kértünk elsőként beszámolót! Csata Aurélia és Csata Zoltán írása. ( A kisfilm a cikkben is megnézhető!)

Villámkéz, ötezresek és álmok

8:54
Nemrégiben megkérdeztük a Hálózat tagjait ás szimpatizánsait, miért épp szegény brácsások lettek a zenészvilág vicceinek elsődleges céltáblái - és renegeteg élménnyel gazdagodtunk!

Gombaszög, Temerin, Palics

7:28
Ha nem jártál még ott, akkor azért - ha jártál már, akkor meg azért érdemes megnézni 3 új filmünket - és elutazni pár percre a Palicsi Vigadó pesti szecessziós gyöngyszemeihez - vagy Gombaszögre ahol fesztiválidőn kívül is működik a FolkSzöglet - és a Temerini Kultúrpajtába, amely mindig tartogat valami izgalmas meglepetést!

A paradicsom és a sokszázezer dolláros kérdés

7:33
Honnan ered a vita a paradicsom besorolásáról? Lehet-e más a válasz, ha a botanika és ha a kulinária oldaláról nézzük? És hogy múlthatnak a válaszon dollár-százezrek? Agrár- és jogtörténet 5 percben!