Három Kultúrpajtában is felléptek a nagyváradi Csillagocska Alapítvány művészei novemberben dél-dunántúli turnéjuk során. Baráth Gábor beszámolójából az is kiderül, hogyan lehet helyi értékeket teremteni a vendég-előadók segítségével!

Nagyon jó kedélyű, fiatalos csapat Benedek Árpád és csapata! Nagyváradról érkeztek Mohácsra. A Kultúrkikötő vállalta a 13 fős csapat elszállásolását és vacsorával és egy reggelivel készültünk. 

A fellépést eddigi programjainktól eltérően hétköznap délelőttre szerveztük- és a helyi óvodákat és iskolákat szólítottuk meg - egy ovisoknak és egy kisiskolásoknak készített műsorral leptük meg őket. 
Benedek Árpád élőszavas mesemondó meséjében elkószált a mohácsi Kultúrkikötő kicsi kecskéje és a gyerekek segítségével kellett megkeresnünk. Utunk során találkoztunk zenészekkel, énekesekkel, és sok-sok fantasztikus magyar hagyománnyal, mondókával. A gyerekek igazi varázslóvá váltak, mikor elhitték, hogy az időjárást énekükkel befolyásolni tudják - éneklés közben minden kisgyermek leskelődött ki az ablakon és várta a hatást! A meséből tanultak is észrevétlenül - a hangszerekről:  megtudták, hogy a cimbalom 123 húros - és ez bizony egy mesei csodaszám...A gyerekek imádták az előadások végén a hangszersimogatást is!

A szeles-esős hidegben a távolabbi óvodák nem vállalkoztak arra, hogy eljöjjenek a Kultúrpajtába - így Árpádékat megkértem - és mi mentünk ki az óvodásokhoz! 
Hatalmas sikere lett a csapatnak!

Az óvónők az előadás végén jöttek hozzám, hogy ezt a módszert itt Mohácson nekünk is át kellene vennünk. Gyerekkorban kell megszerettetni a muzsikát, éneket, nemzettudatot.  A térségi óvónővel beszélgetve örülnének egy szakmai továbbképzésnek, ahol a Csillagocska Alapítvány képviseltetné magát. Árpádéknak egyelőre nincsen ilyesfajta pályázatuk és helyszínük - de elhatároztam: ha a későbbiekben Kultúrpajta-pályázaton keresztül lehetőség adódik, akkor  ez lesz az egyik programelem. Próbáljunk helyi értéket teremteni - vendégelőadóinkon keresztül! Az előadásokra meghívtam Versendi Kovács Józsefet Népművészet Mesterét. Elgondolása szerint a Mohácsi Tamburaiskola is idővel tudna egy hasonló csapatot, műsort összeállítani, mellyel szintén járhatnák az óvodákat, iskolákat és terjeszthetnénk a mohácsi kultúrát. 

Árpádnak is elmondtam, ez egy nagyszerű kezdeményezés, melyet a Kárpát-medencei Tündérkert és Kultúrpajta Hálózaton keresztül megtapasztaltunk, de ezt tovább lehet fokozni. Mi mindannyian nyitottak vagyunk a további együttműködésre.  Facebookra feltöltött videók és képek után, több térségi óvoda jelezte, hogy olvasták a tájékoztató e-mailemet, de nem gondolták volna, hogy ilyen fantasztikus műsor lesz. Bánják, hogy nem vettek rajta részt....

Benedek Árpád a Pedagógia Főiskolákon is szokott kurzusokat tartani, de főleg Erdélyben és csak néha Magyarországon. Úgy gondolom tanuljunk azoktól "Magyarságot", akik megharcolnak nemzetiségükért külhonban.

Nagyon szépen Köszönjük Mohács Város nevében az együttműködést! Nagyon nagyon várjuk a folytatást!