Helyszínek

Ásotthalom

Petőfi körtefája Ásotthalmon is otthonra lelt!

Zselíz

Titkos ajtó az erdő mélyén, mely egy fába vezet? Élő fában emberi építmény? Titkos tárgyaló, találkahely vagy épp menedék a vihar elől? A zselízi őstölgy belsejében kialakított fakastély története.

Beythe-kert - a hazai múzeumfaluk első tündérkertje a Vasi Skanzenben!

A Vasi Skanzent befogadó tündérkertet Beythe-kertnek hívják. Van benne Falu-erdő, Csemete-iskola, szőlőskert a Márton-hegyen és Menta-kert. Már 15 éve gyarapodik, szépül. Kis kert-történet Balogh Lajos botanikus-muzeológus-osztályvezető tollából!

Olaszfalu Villax Ferdinánd Általános Iskola

Még a szünet előtt ültették el Petőfi körtefáját az iskolások Olaszfaluban! Az oltvány mellett más gyümölcs-csemeték is gyökeret verhetnek az iskola kertjében - az új Tündérkertben!

Szeged-Gyálarét

A Lúdvári Vénusz lelőhelye - ahol 2023 októberében lelt otthonra Petőfi körtefája!

Jászberényi Kultudvar

Egy kultudvar a jász hagyományőrzés jegyében - ahol Petőfi körtefája is gyökeret vert!

Gúta

A gyümölcsöskertek, amelyekből a leánygyermekek is örökölhettek és amelyeket a jobbágyok szabadon adhattak-vehettek. Hogyan lehetett a gútai ártereken az erdőbe beolvadó gyümölcsösöket telepíteni? Kik voltak a kertpásztorok? „Az idősebbek ma is emlegetik, hogy ezeket a fákat nem kellett permetezni, csupán az ágait kellett ritkítani, más gondoskodást alig igényeltek. A víz évente általában kétszer elöntötte a kertek alját, ettől csak „újult” a gyümölcsös" - Angyal Béla etnográfiai kutatása - amelyből az is kiderül, milyen volt, mikor csónakkal kellett kiszedni a kenyeret a kemencéből!

Óbecse

A Petőfi Sándor Általános iskola diákjai diabemutatót készítettek a jelentkezési anyaghoz! Összegyűjtötték Vajdaság gyümölcsös népdalait és jellemző gyümölcsös ételeit is!

Ajak

Az ajaki lakodalmas különleges szokása!

Hetényi Csavar Csűrszínház

A Csavar Csűrszínház izgalmas programokkal várja az érdeklődőket!

Szilágyi Pajta

A Szilágyi Pajta Gyergyószentmiklóson igazán patinás környezetben várja a közönséget!