Vajdaság, Erdély, Felvidék – vagy épp a magyarországi vidék? Zene, színház, táncház, főzés, sütés, játék - vagy épp: tanulás? A Kárpát- medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózat több, mint 100 tagot számláló sokszínű közösségének több tagja ismerhető meg kisfilmjeinkből!

 A Kárpát-medencet Kultúrpajta és Tündérkert Hálózat Youtube-csatornájának

hétről hétre bővülő kínálatából válogatva szórakozhat, tanulhat, inspirációt meríthet, élményekkel gazdagodhat minden érdeklődő – otthonról! És persze eldöntheti, hova utazna legközelebb….

A Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózat valódi, élő közösség. Történeteket, történelmet, hagyományt és tudást őriz – és örömmel osztja meg mindezt eseményeken – és videókon is!

A Hálózat honlapján böngészve mindenki megtalálja a számára megfelelő programot: részt vehet vásárokon, kézműves foglalkozásokon, koncerteken, táncházakban és összművészeti előadásokon, melyekre több, mint száz Kultúrpajta és Tündérkert invitálja - szerte a Kárpát-medencében.

A Kovács Gyula göcseji erdész által indított Tündérkertek között barangolva megismerheti őshonos gyümölcsfáinkat és a magyar fajták történetét. A hagyományokat mentő, pótolhatatlan kertekben a Kárpát-medencei magyar kultúra elkötelezett őrzőivel találkozhat. És ma már mindez kisfilmeken is megtekinthető: a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózat Youtube-csatornájára folyamatosan felkerülő mini-mood-ok elrepítenek a hálózati tagok otthonaiba, azokba a Kultúrpajtákba, melyekbe gondos gazdáik értő keze lehelt életet, és amelyek ma már olyan közösségi terekké váltak, melyekben otthon érezheti magát kicsi és nagy, művész és kultúra-fogyasztó, tanító és tanulni vágyó – hogy együtt őrizze és éltesse a közös hagyományt és tudáskincset.

És mindezt határok nélkül: a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Program Ideiglenes Kollégiuma, a Magyar Kultúráért Alapítvány valamint a Petőfi Kulturális Ügynökség közös támogatásával létrehozott program Kárpát-medencében gondolkodik.

Legújabb filmünk Hargita megyébe kalauzol, a Gáborok otthonába, Bakaljára!

Bakalja Folk Csűr

A Bakalja Folk Csűr Hargita megyében áll, Csíkszentkirálytól két kilométerre a csíkszentimrei Büdösfürdő irányába. A hely a Gábor család tulajdona. A Gáborok már a 2010-es évek elején Kaszálókaláka néven hagyományőrző programokat szerveztek itt – bevonva Csíkszentkirály községének lakóit. Egy pár alkalmat követően – sajnálatos, nemvárt okok miatt - abbamaradt ez a múltat felelevenítő szép szokás, de a tavalyi évben, 2022-ben ismét életre, és kelt megannyi programmal vár azóta is Bakalja! 

 

 

További filmek:

https://www.youtube.com/@tunderpajtakultura

  • a feliratkozókat minden újdonságról értesítjük!

 

További információk és programok:

https://tunderpajta.kultura.hu/

  • kereshető adatbázis és programnaptár, kultúrtörténet és hasznos tudás!

 

Csatlakozás a közösséghez:

https://www.facebook.com/tunderpajta/

  • beszélgetés, kommentek, reakciók és élő közösségi élet!