Két nagy rendezvényhelyszín után egy kisebb családiassal folytatjuk a nyáridézést: a Tiszacsegei Kultúrkamra hangulatos fotóival és közösségi eseményeivel! Tarts velünk hétről hétre - és ismerd meg a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózat helyszíneit!

A Tiszacsegei Kultúrkamra igazán színes 2023-as évet tudhat maga mögött! A Kultúrpajta külön érdekessége, hogy Tündérkertje is van - és még Petőfi Körtefáját is elültették itt a bicentenáriumi évben! Éves beszámolójukban leginkább a képek dominálnak. Íme, ilyen volt májusban a pajtanyitó és körtefa ültető nap a Révészek Napja:

A Révészek napja a Tiszacsegén többszáz éve működő Révre hívta fel a figyelmet és a révész foglalkozás unikális voltára. A Fajta János helyi révész gyönyörű fotóiból készült kiállítás megnyitója után Szeli Zoltán Tiszacsege polgármesterének segítségével elültették Petőfi körtefáját a Tündérkertben. Az eseményről mi is beszámoltunk annak idején itt.

A faültetés utáni közös vacsorát - Kovács Gábor Örökös Aranysarkantyús és Kovács-Gál Nóra kétszeres Aranygyöngyös táncosoknak köszönhetően - igazi békebeli mulatság követte. De nem csak májusban ropták a  táncot a Kultúrkamra látogatói...

2023. június 24-én  a Pásztorok Napjára gyúlt össze  Pajta közönsége.  Kocsán László a népi építészetről és a gémeskutak történetéről mesélt,  Gál Miklósné a Szent Iván naphoz kapcsolódó népi hiedelmeket ismertette, meghallgatták együtt Kodály Nyitra vármegyei gyűjtését a kapcsolódó népdalokból,  helytörténet-kutató mesélt a település pásztorairól, majd a vendégek bivalygulyást vacsoráztak. Megünnepelték a Cserfa Népdalkör alakulásának 45. évfordulóját, és este jött a táncház:  Kovács-Gál Nóra és Kovács Gábor csegei táncokat oktatott a jelenlévőknek. A kertben gyújtott tűz mellett igazi varázslatos, szentivánéj-élménnyel gazdagodtak a jelenlévők.

A Halászok napján,  júliusban a rendezvényen a helyi halászok emlékeit és szokásait mutatták be a Helyi Értéktár bizottság tagjai és kutatói közreműködésével. És népzenei/előadó-művészeti program és népdalok tanítása színesítette a programokat:  Tiszacsegén gyűjtött népdalokat és táncokat tanulhatott a Pajta közönsége,  de nem csak ezt:  előadások, beszélgetés, levendula buzogány készítése is szerepelt a programban. A Ludas zenekar gondoskodott a jó hangulatról.

Augusztus 19-át fantasztikus időben és nagyon jó hangulatban töltötte együtt a Pajta közössége- Szent István-napi Kultúrpikniket tartottak! Az érdeklődők szabadtéri kiállítást tekinthettek meg Fajta János természetfotós képeiből. Államalapító királyunk életéről és érdemeiről irodalmi est keretében emlékeztek meg Gál Miklósné Rózsa Ibolya előadásában, majd Kocsán László bemutatta a csegei népi építkezés történetét, jelentőségét.

A rendezvényre érkezők kosaraiból ünnepi asztalt terítettek, a vendéglátás jellegzetes helyi ételek, italok széles kínálatát biztosította a jelenlévők számára. Az eseményen bemutatásra került a gasztrokertben termett gyümölcsök feldolgozása és hasznosítása.

Az ünnepi hangulatról a Pipás zenekar gondoskodott  Gál Miklósné Rózsa Ibolya közreműködésével.

Szeptemberben pedig Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack napja köszöntötte a csegei őszt . A  magyar népmese napja alkalmából először Gál Miklósné Rózsa Ibolya előadásában egy helyi népmesét hallgathattak meg, majd az őshonos gyümölcsfákról és a helyi szőlőtermesztés szokásairól Vassné Szucskó Margit helytörténet kutató tartott előadást. Ezt követően megismerhették a csegei lakodalmi szokásokat, a hozzájuk fűződő zenéket, dalokat és táncokat is. A Csűrdöngölő Népzenei Együttes tagjai a kitűnő muzsika mellett meséltek saját lakodalmi élményeikről.

Reméljük, hogy 2024 is ilyen vidámságban telik majd a Tiszacsegei Kultúrkamrában!