A Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert hálózat minden egyes tagja más és más. Van a  hálózatban régóta működő skanzen, falusi tájház és egyetlen házaspár kitartó munkájával létrehozott kulturális tér is. A sokféleséget nem csak a helyszínekben, de a programokban is tapasztalni lehet - azzal együtt, hogy minden hálózati tag szívügyének tekinti a magyar kultúrát. A tunderpajta.kultura.hu-n minden helyszín felkereshető - elolvasható rövid bemutatkozásuk, sőt: néhány helyszínről már kisfilm is készült.

A tunderpajta.kultura.hu-n már kisfilmek is bemutatnak több pajtát - pl. a Mohácsi Pajta, a Makói Kultúrpajta, a Vasi Skanzen, a Hangistálló, a HaZám Lovasudvar vagy a Kapolcsi Falumalom Pajta mozgóképből is megismerhető!

Mohács belvárosában egykor minden háznál tartottak haszonállatot, ezért minden udvarban megtalálhatóak gazdasági épületek. Ez az önellátó életmód mára megszűnt, így ezek az épületek megüresedtek, új funkcióra várva. A Mohácsi Pajta így lett kulturális színtér, csatlakozva a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert hálózathoz.

 Immár 25. évét tapossa Makón a Szent Gellért Borház, mely már megnyitásakor is egyedi volt, hiszen berendezése és akkori kínálata (csak kimért termelői folyóbor és sajt) unikális különlegesség volt a városban. Ahogy telt-múlt az idő, kemence és bográcsos főzőhely is épült - főzőkonyha kíséretében. 

A Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány azzal a céllal jött létre, hogy a közel kétezer éves Szombathely-Savaria történelmi értékeit, hagyományait ápolja. Több mint 10 éven át segítette az ókori kultúra iránt érdeklődőket a római kor óta lakott település történetének, hagyományainak, életmódjának megismerésében. Az Alapítvány célja a hagyományok kutatása, őrzése és továbbadása, különös tekintettel a népi kismesterségekre, játékokra, szakralitásra, népi hiedelemvilágra.

Budapesttől 42 km-re, a Vértes és a Gerecse találkozásánál található a 300 lelket számláló kis falu, Nagyegyháza. Közigazgatásilag Óbarokhoz tartozik, de az ott élők fontosnak tartják, hogy lehetőség szerint mégis önálló közösségként őrizzék a Nagyegyháza nevet, ápolják a régi hagyományokat és újakat teremtsenek. Nagy segítségükre van ebben a közel hat éve működő Hangistálló, mely helyet ad a faluközösség programjainak, kulturális és gasztronómiai rendezvényeinek.

 

A Molnárház/Falumalom műemlék épületegyüttesben működő Falumalom-Pajta program célja a Helyi Értéktár és Völgyarchívum működtetésének fejlesztése, a már meglévő kiállítások felújítása, ill. a falu műkedvelő és professzionális alkotóinak bemutatkozása. Célja továbbá GasztroKapolcs címmel új projekt indítása, a Malomszigeten őshonos fák ültetése és gondozása, és helyszíne szeretne lenni a hagyományos helyi ünnepeknek és egyéb helyi aktivitásoknak is.

A HaZám Kulturális és Lovassport Egyesület célkitűzése olyan gyerekek, fiatalok, felnőttek összefogása, akik a lovaglás szeretetén, a természet tiszteletén túl a magyar kulturális hagyományok iránt is elkötelezettek. A lovarda Galgahévizen található, fekvésének köszönhetően csodálatos kilátással és természetközeli stílusával igazi feltöltődést kínál az idelátogatóknak.

Érdemes figyelni a tunderpajta.kultura.hu -t hétről hétre újabb kisfilmekkel érkezünk, hogy elrepítsünk a Hálózat 100 helyszínére! Böngéssz a Helyszínek menüpontban és találj rá azokra, akikhez személyesen is ellátogatnál!