Mit tehet egy falu, ha rendezvényei kinőtték a Faluházat? Vagy egy Hegypásztor Kör, ha szeretne szállást, programokat, élményt és oktatást is adni? Vagy egy emlékház, ha nincs helye nagyobb rendezvények lebonyolítására? A megoldás minden problémára ugyanaz: Kultúrpajta! Alább megnézheted kisfilmeken is, miért - és hogyan!

Oszkón a Hegypásztor Kör  egyesületet 1985-ben helyi fiatalok alakították - bőven megelőzve a kort, hiszen a szocializmus éveiben meglehetősen ritka volt  egyesületet létrehozni. Az alapítók célja az volt, hogy a faluhoz tartozó szőlőhegy műemléki értékű présházait dokumentálják, lehetőség szerint megmentsék, valamint kulturális programokat szervezve megpróbálják élénkíteni a falu életét, felelevenítve annak hagyományait. A térség első társadalmi szervezeteként bejegyzett Hegypásztor Kör újító szellemét a mai napig megőrizte.

A bérbaltavári születésű író,  Nagy Gáspár igazi lokálpatriótaként mindig fontosnak gondolta szűkebb hazája kisközösségeit. Szülőfalujában ma a Nagy Gáspár Alapítvány pontosan a közösség építésén át tettekkel idézi fel és élteti a költő szellemiségét. Az Emlékház udvarán a régi parasztház egykori pajtáját 2018-ban építették vissza részben. Eredeti célja az volt, hogy a fedett, nyitott tér kedvezőtlen időjárás esetén is helyszínt biztosítson az Alapítvány hagyományos májusi, és nyári rendezvényeinek. Elkészülte után viszont Bérbaltavár új közművelődési tere lett, ahol kamaradarabokat játszottak, fotókiállítást rendeztek, közösségi rendezvényeket tartottak az elmúlt években. Csapadékmentes időben a pajta előtti több mint 500 m2 füvesített udvar egészíti ki a teret.

Magyarnádalján igazán intenzív közösségi élet folyik - és sok rendezvényt tartanak. Annyira sokta, hogy kinőtték a Faluházat is. A polgárester megoldási lehetőségek után kutatva járta be a vidéket, és ráébredt: egy lábas pajta megoldást jelentene a falunak. És 2020-ban megépült a pajta. Így írnak róla: " Az események látogatottsága dinamikusan nő, mely nagyban köszönhető a 2020-ban átadott Lábas Pajta megépülésének is. A Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Programjához csatlakozva szeretnénk megerősíteni ennek a nyitott közösségi térnek a helyi kulturális jelentőségét, és olyan művészeti ágaknak is teret adni, melyek korábban nem, vagy csak ritkán szerepeltek a programpalettán. "  

Böngéssz a tunderpajta.kultura.hu-n, fedezz fel helyszíneket és eseményeket - és hétről hétre újabb kisfilmekre találhatsz! A Hálózat Youtube-csatornáján pedig egyben megnézheted a helyszínek bemutatkozó filmjeit!