Ha nem jártál még ott, akkor azért - ha jártál már, akkor meg azért érdemes megnézni 3 új filmünket - és elutazni pár percre a Palicsi Vigadó pesti szecessziós gyöngyszemeihez - vagy Gombaszögre ahol fesztiválidőn kívül is működik a FolkSzöglet - és a Temerini Kultúrpajtába, amely mindig tartogat valami izgalmas meglepetést!

A temerini Tájház 2003-ban nyílt meg - és szakértők szerint a Vajdaság egyik legjobb tájháza lett mára. Sűrűn megfordulnak benne művészek, egész évben számos művészeti műhelyt és előadást tartanak. A Tájház udvarán épült egy kétszintes Alkotóház is, amely a létesítményt kezelő egyesület, a TAKT művészeinek otthonává lett. Műhely, galéria és szálláshely. A főépület mögött áll a pajta, a két épület közt pedig egy nyári színpad várja a zenét kedvelő közönséget. Az udvart és a kiegészítő létesítményeket egész évben művészeti kiállításokra, irodalmi estekre és zenei programokra használják.

A Hagyományok Háza Hálózat- Szlovákia a 2018-as év folyamán vette át a Gombaszögi Nyári Tábor Folkszöglet programjainak szervezését - ekkor még bérelt rendezvénysátrak alatt. A rendezvényt követően a helyiek elhatározták, hogy ideális lenne valamilyen időtálló építmény a Folkszöglet megszervezésére. A 2019-es évben, mikor lebontásra került egy szádalmási csűr, léptek - és annak jó állapotban lévő faanyagát felhasználva nekikezdtek a FolkSzöglet Pajta megépítésének. Az építményt nemcsak a gombaszögi Nyári Tábor egyhetes időtartama alatt használják, hanem egész évben. A Hálózat kiemelt figyelmet fordít a népzene oktatásra és pedagógusképzésre, a néptáncoktatás módszertanának széles körű terjesztésére. A Pajtában tartják képzéseiket, népművészeti táboraikat és mesterkurzusaikat is. 

A Palicsi Vigadó és Zenepavilon 1912-ben készült el Komor Marcel és Jakab Dezső tervei alapján. Egykor minden reggel és délután koncerteztek itt a környék zenészei a sétálók nagy örömére. Az utóbbi években egyre gyakrabban telnek meg ismét muzsikával ezek a több mint 110 éves építészeti műalkotások. Május végén a FOLK MUSIC FEST népzenei fesztivál hozza ide Vajdaság és a Kárpát-medence legismertebb folk előadóit, júliusban és augusztusban pedig a Nyári Koncertek a Zenepavilonban rendezvényen lépnek fel több stílus képviselői ezeken a mindenki számára elérhető, szellős, de mégis fedett helyszíneken.

Még több film a Hálózat Youtube-csatornáján!  Iratkozz fel - és minden újdonságról értesítünk!