A Karancslapújtői Pajta és a Kilincs Egyesület 2023-ban zárja első pajta-nyarát. Szerették/szeretik - tanultak sokat - és reméljük, újrakezdenék bármikor! A róluk szóló kisfilm az egyk legnézettebb a Hálózat Youtube-csatornáján - így tőlük kértünk elsőként beszámolót! Csata Aurélia és Csata Zoltán írása. ( A kisfilm a cikkben is megnézhető!)

Izgalmas és várakozással teli volt a nyár - könnyű és egyben nehéz dolgunk volt - és van is! Könnyű volt mert szabad pályán dolgoztunk, széles teret biztosított a pályázat, Ilyen jellegű rendezvények itt nincsenek/nem voltak még. Nehéz is volt ugyanakkor, mert az Egyesület teljesen kezdőként vágott bele a rendezvényszervezésbe és a Kultúrpajta üzemeltetésébe. 


 A Kilincs Egyesület családtagjainkból és barátokból áll. A családunk újra elkezdett gazdálkodni, a nagyszülőktől átvett tudást és fogásokat használva - és azokat a mai kor igényire újragondolva. Teheneket tartunk, régi magyar gyümölcsfa- csemetéket ültetünk. Több éve jó kapcsolatban vagyunk a pórszombati Kovács Gyulával, nagy tiszteletben tartjuk munkásságát. Amikor adódott a lehetőség, hogy mi is hozzájárulhatunk a munkájához, hogy  a Kárpát -medencében minél szélesebb körben elterjedjenek a az általa megmentett és továbbszaporított régi magyar gyümölcsfa- csemeték, egy pillanatig sem haboztunk.  Céljaink egyike, hogy az emberek a Tündérkertek gondolata, az eszme mellett ismerjék meg a  Tündérkert ízét is! 

A hagyományos paraszti értékek felelevenítését a munka oldaláról közelítjük meg - ez jelenik meg kultúrpajtánk programjaiban is. Fontos számunkra, hogy a gyerekek, a fiatalok és a fiatal felnőttek is beleláthassanak, belekóstolhassanak  ebbe a világba - mert meggyőződésünk szerint a mai időkben (is) a hagyományaink ismerete, a  természetközeliség, az értékteremtő munka a követendő út.

A fentiek jegyében a paraszti munka bemutatására, megélésére alapozzuk az összejöveteleinket kiegészítve még több néptánccal, mesével népzenével, zenével. Szerencsésnek érezzük magunkat, hogy a Hálózathoz csatlakozhattunk és végre  lehetőségünk nyílt életet lehelni az eddig kihasználatlan  pajtába. A Kilincs Egyesület még inkább összecsiszolódott, az események mindig kicsit megbeszélések fáradtan, de nagyon jó hangulatban teltek. Az idei nyár jó lehetőség volt tanulásra, tapasztalatszerzésre - melengető érzés a közösségért tenni, valami újat teremteni. 

 

2023 nyarán a Karancslapújtői Pajta rendezvényein hol kicsit többen, hol kicsit kevesebben voltunk - kicsik, nagyobbak és mégnagyobbak -  fiatalok és  régóta fiatalok, unokák és  nagymamák is  eljöttek! Létrejött, kialakult  egy "pajta-mag" - és tudjuk: a mag majd egyszer szárba szökken!

szerző: Csata Aurélia, Csata Zoltán - Kilincs Egyesület.

A Karancslapújtői Pajtához hasonlóan a Hálózat szereplőit folyamatosan készülő kisfilmekben mutatjuk be. További filmekért látogass el a Hálózat Youtube-csatornájára!