November utolsó hétvégéjén koncertekkel várnak a Kultúrpajták Kárpát-medence szerte!

Heit Lóri és zenekara nyitja meg november utolsó kultúrpajta-hétvégéjét Szatmárnémetiben, a  Lépésház pajtában 24-én.

Heit Lóri és zenekarának ötlete 2016 adventjében fogant, amikor régi muzsikus társak gondoltak egy merészet és nem csak megálmodták az öröm muzsikálás lehetőségeit, hanem ki is vitték azt a nagyvilág borgőzös népzenei porondjára.

“Zenekarunk életében gyermekkorunk óta fontos szerepet töltött be a népzene és a népdal. Sors alakította zenekar ez, ahol a baráti örömmuzsikálásokat követően fogalmazódott meg, hogy színpadra kellene vinni azt a számos élményt, élethangulatot, ami ott lapult évek óta tarisznyánk legalján. Koncertjeink során a magyar Kárpát-haza népzenei sokszínűségét mutatjuk be a pajzán népdaloktól a hallgatókon és frisseken át, a keresztény ünnepkörökhöz kapcsolódó egyházi és népies dalokig. Hisszük, hogy közönségünk velünk együtt éli meg a népzene üzenetét, amit a legtisztább szívvel igyekszünk átadni a kínálkozó színpadi alkalmakon.”

25-én is a zenéé lesz a főszerep: a Sárarany lép fel Hertelendyfalván a Kultúrpajtában.

A Sárarany zenekar története a vadregényes vizeiről híres Szigetközből indult. Ahogy ők fogalmaznak:

„Innen vitte Ritát, Mártont, majd Áront is a Duna Szentendrén át kanyarogva Vác felé, hogy ott a konzis évek alatt Zsófival és Ábellel kiegészülve zenekarrá mossa össze (anno 2010) az egy húron pendülő fiatalokat. A vonós szekció tagjai azóta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen pallérozódnak vagy éppen már el is végezték tanulmányaikat.

A szigetközi aranyász ősök "a tisztítatlan sárarany kedvéért messze földeket bejártak". Ezt a mentalitást követve a zenekar tagjai is elszántan foglalkoznak olyan zenei anyagokkal, melyek kutatást, utánajárást igényelnek. Örömöt lelnek a töredékekben, emlékekben ránk maradt zenei hagyomány rekonstruálásában, felélesztésében, s tisztogatják addig amíg ez nagyobb körben is megcsillanhat.

És turnézik az Üver: 25-én Szentgálon lehet velük találkozni, ahol a Csalóka néptáncosaival együtt láthatók - 26-án pedig az Üllési Pusztaszínházban lépnek fel.

Az Üver zenekar tagjai ahányan vannak, annyi félék, de egyvalami összetartja őket: a népzene szeretete és tisztelete. Így írnak magukról:

„Népzenei repertoárunk univerzumszerű tágulásban van, hiszen elég sok felhívást kapunk zenei összeállítások, néptáncfesztiválok zenei kíséretére. Fontos szerepet tölt be munkánkban a tánceggyüttesek kísérete, aminek köszönhetően a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató versenyen a Bekecs Néptáncegyüttessel 2014-ben átvehettük „A legjobb határon túli előadó” különdíjat. Mindemellett nekünk is vannak külön-külön kedvenc „adatközlő” zenészeink, kiknek csodálatos muzsikáját igyekszünk minél eredetibb formájában megismerni és átvenni, majd továbbítani az éppen arrafelé kíváncsiskodó, vagy csak egyszerűen mulatni vágyó embertársainknak."

A hűvös őszi napokon is találhatsz programot a Kultúrpajtákban: böngéssz az Eseménynaptárban és találj rá kedvenceidre!