A magyar gulyás méltó megünneplésére gyűltek össze Kiscsőszön azok, akik igazán szeretnek és tudnak gulyást főzni! És persze volt a főzéshez zene és tánc is!

A hungarikumok közé tartozó magyar gulyás (pörkölt, paprikás) nem keverendő össze a gulyáslevessel: előbbi a hagyományos kültéri állattartással összefüggő pásztorélethez kapcsolódik (elsősorban a Nagykunsághoz és a Hortobágyhoz), míg az utóbbi kimondottan a polgárságtól eredeztethető.

A két étel elterjedése közötti egymásutániság arra utal, hogy a gulyás története sokkal terjedelmesebb időre nyúlik vissza: az eredeti étel első írásos említése ugyanis Mátyus István Diaetetica, az az, a' jó egészség' meg tartásának modját fundamentomoson elö-ado könyv (1787) című munkájából származik (ugyanakkor feltehető, hogy az étel akkorra már több évszázados volt), a gulyásleves viszont 19. századi fejlemény.

Érdekesség, hogy a gulyás szó mint ételmegnevezés csak a gulyáslevesben él tovább, az eredeti fogás megnevezését a pörkölt szó szorította ki, valószínűleg azért, mert így könnyebben elkülöníthetőknek bizonyultak.

            Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület 2023. május 14. délelőttjét és kora délutánját ennek a rendkívül egyszerű, de annál finomabb étel megünneplésének szentelte. A főzőversenyre nemcsak a környező falvakból és Kiscsőszről érkeztek csapatok, hanem az Alföldről is, ami bizonyítja, hogy a gulyás milyen szorosan tartozik hozzá a magyar gasztronómiához.

A bográcsban elkészített remekeket neves szakmai zsűri bírálta el, amely az ízek mellett a viseletek autentikusságát, illetve a tálalás módját is figyelembe vette. Annyit mindenképpen meg kell még jegyezni, hogy senki sem ment haza csalódottan, hiszen a Kultúrpajta programjában a színházi előadások, népzenei koncertek és néptáncbemutatók egyaránt szerepeltek.