A Symposion Sziget Pajta különleges hely: kiállítóhely és közösségi tér a Velencei-tó közepén - ahol csak a rendezők közlekedhetnek motorcsónakkal - a képeket és a hangosítást mégsem lehet SUP-on bevinni...na de mi van, ha jön a vihar? Péter Ágnes főszervező, Munkácsy Mihály - díjas képzőművész és főiskolai docens, a Symposion Alapítvány alapító-elnöke és az esemény szabadtéri szervezésben jártas rendezői nem estek kétségbe...beszámoló egy különleges, viharos napfordulóról! Idézd fel a nyarat a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózat tagjaival!

Ember tervez...

A nyári napforduló misztikus hagyományát követve rendezzük meg idén először a Napforduló Ünnepet a Velencei tavi Symposion Sziget Pajtában és a szigeten - örömzene, közös tánc, tűzgyújtás, workshopok és fényfestés kíséretében. A zenei felhozatalt világzenei alapokra építettük, amelyhez ebben a zenei stílusban alkotó Dj-ket hívtunk meg. 

Ahogy az előző, faültetés eseményünket, a napfordulót is előzetes regisztrációval hirdettük meg. (Ez alapján tudunk kalkulálni a parkolással, a bár feltöltésével, az étellel, és a vízen történő szállítással is - ezek nagy odafigyelést és befektetett energiát követelnek minden alkalommal.) A regisztrációk alapján körülbelül 90-100 emberre számítottunk, plusz a csapatunk tagjai és a meghívott vendégek -  150- 160 ember lett volna egyszerre a szigeten, amire minden területen fel voltunk készülve.

Isten végez...

Az időjárás közbeszólt. A rendezvény napján, június 23-án érkezett meg egy hidegfront hazánkba - viharokkal kísérve. A hidegfront érkezésének hírével többször átbeszéltük, hogy áttegyük-e az eseményt egy másik időpontra, de ezt több visszatartó ok miatt elvettük. A sziget egy köztéri helyszín, így minden alkalommal a nulláról építjük fel a körülményeket, ahogy erre az állapotra is bontjuk vissza. Egy hétig tartott felépíteni a helyszínt, amit a csapatunk tagjain kívül önkéntes segítőkkel hoztunk létre. Nincsenek tároló-tereink, így mindent villanymeghajtású csónakkal szállítunk be, majd ki is, mert csak az eseményink alatt kaptunk engedélyt a tavon motoros csónakot használni, amit csak a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság egyik embere vezethet.

Kérdésünkre résztvevőink sem tudtak olyan szabad időpontot mondani, amiket harmonizálni lehetett volna egymással a nyári sűrű programjaik miatt. Így a hangrendszert, rendezvénysátrakat és a fényeket sem tudtuk volna más napra bérelni, a fellépőink sem tudtak volna ebben a meghirdetett felállásban játszani....úgyhogy szembe kellett néznünk a viharral.

A szabadtéri esemény szervezés fontos esszenciája a jó időjárás. Hatványozottan érvényes ez egy olyan helyszínen, mint a sziget. Ebben az esetben egy felsőbb erő, a természet állta utunkat, amit igyekszünk alázattal beépíteni. Az utolsó pillanatig néztük a radarképet, amin az látszott, ami végül történt is: a hatalmas vihar széle ért csak bennünket, viszont a viharos szél miatt járhatatlanná vált a tó órákra - amivel nem terveztünk. Így ehhez kellett alkalmazkodni.

Különleges fordulat

A napforduló programja kezdetén a meghirdetettek szerint szabadtéren zajlott: sötétedésig kreatív workshopokon lehetett kipróbálni különböző technikákat és lehetett sokat beszélgetni. Újrahasznosított textil tárgyak készültek Bokányi Nóra textilművésszel. A Fullkolor Visual és Módra Bettina képzőművész vezetésével kipróbálható volt a diakockafestés is az esti fényfestésre felkészülve.  Készültek vízre helyezhető szerkezetek is Péter Ágnes képzőművésszel és élőben festett az esemény alatt Nánási Fedor pszichedelikus művész, a Fedor Art alkotója.

Az idő annyira kegyes volt hozzánk, hogy elkészülhettek az ételek is házi főzőversenyünkön. Jutott étel vegetáriánusoknak és húsevőknek is: ínyenc indiai vöröslencse dhalt készített az Ánanda főzőpáros (Buzsáki Dóri és Leidemann Pérez Nati), Gyulai Péter pedig igazi, magyaros, húsos fogást: pincepörköltet főzött . 

Az előre nem látott de alkalmazkodásra intő körülmények nagyon gyorsan közösséggé kovácsolták a szigeten tartózkodó embereket - akik bejönni még be tudtak a vihar előtt, de kimenni már nem lehetett...

A workshopok után megérkező szél elől a zene, a fények és a bár is beköltözött a pajtába -  ahol végül reggelig mulattunk.

A gyors alkalmazkodás és a tervek időjárásnak megfelelő módosítása nagyban köszönhető a szabadtéri szervezésben és lebonyolításban jártas résztvevőinknek, akiknek nagyon hálásak vagyunk, hogy módosult körülmények között is megvalósítottak minden előre tervezett programot. Amikor a szél elállt, az előre megrakott tüzet is meggyújtottuk, és mintegy 50-en köszöntöttük a szigeten a napfelkeltét. 

Bent voltunk a szigeten, mégis azt éreztük, hogy nem bent ragadtunk -  hanem kint ragadtak emberek.

A Velencei-tavi Symposyon Sziget Pajta szerkesztett beszámolója. Írta: Péter Ágnes, Munkácsy Mihály - díjas képzőművész, főiskolai docens, a Symposion Alapítvány alapító elnöke.