- Olyan tábort csinálunk, amilyenbe mi is szívesen mentünk volna tizenévesen -  mondja Farkas György rendező, a 9. Feketelaki Összművészeti Tábor egyik mentora. Idén közel 30 diák tanulhat forgatókönyvírást, filmrendezést, színészetet, dramaturgiát - és emellett  kooperációt, csapatmunkát és önismeretet Feketelakon.

Meddig tart az Én - és hol kezdődik a nem-én? Hol vannak a határok? És mi van, ha nem én voltam? Akkor ki volt? És mi lesz? A tizenéveseket foglalkoztató kérdések köré szerveződnek évek óta a Feketalaki Összművészeti Táborok.  2022-ben a Pénz, előtte az Én-Te-Ő-Mi-Ti-Ők korábban pedig a Rend köré szerveződött a tábor. Idén a „Nemén!" a középpont.

- A táborban a 10 és 18 éves résztvevők négy csoportra oszlanak - meséli Fekete György filmrendező, a  tábor egyik mentora - és ezekben a csoportokban dolgoznak egy közös projekt egyes részein.

 

közös munka Farkas Györggyel

- A tábor végére egy klipet készítünk el - amelynek egy-egy percét egy-egy csapat hozza. Márton Evelin vezetésével a gyerekek közösen dolgoznak a  forgatókönyvön, majd Göbölös Gábor néptáncpedagógussal koreográfiát állítanak össze a felvétel rájuk vonatkozó részéhez. 

operatőri alapismeretek Farkas -Mohi Balázzsal 

Farkas -Mohi Balázs operatőrrel a klip képi világát alkotják meg közösen - a projekt egységességéről velem összefogva gondoskodnak. A projekt írói, koreográfusai, rendezői, operatőrei és szereplői is a táborozók. A felnőttek csak segítenek, mentorálnak, tanácsot adnak és vezetgetik őket - de a munka minden egyes elemét és az összes alkotási fázist megkapják a gyerekek. 

koreográfia-készítés Göbölös Gáborral

A feladat tehát egészen komoly - és a téma is az. A „Nemén!" szlogen rengeteg aspektusból közelíthető meg és nagyon széles spektrumon értelmezhető - a felelősség kérdésétől a határok meghúzásának képességén és szükségességén át egészen az identitás meghatározásáig. Hogy könnyebb legyen ezen fogást találni, Demeter Réka közös beszélgetések formájában a pszichológia eszközeivel segít kibontani a megfilmesíthető tartalmat, gondolatokat a táborozók csapatainak. 

De persze nem minden a munkáról szól Feketelakon: az alkotás órái után lehet pihenni is:  kézműveskedni  Farkas-Nemes Viktóriával, este pedig együtt filmet nézni: az első nap Zsigmond Attila Lekvár c. filmjét hozta el Feketelakra. A rendhagyó, aprólékos munkával készített dokumentumfilm egy medvéről szól, aki összebarátkozik egy emberrel. A film után a táborozók alaposan kifaggathatták Attilát a készítés folyamatáról, szakmai trükkökről és a valóság hozta különleges dramaturgiai fordulatokról. Ma este pedig  Szabó Attila rendező érkezik egy különleges filmmel Feketelakra. 

A tábor lakói a közös munka mellett egyedi kisfilmekben is feldolgozzák a „Nemén!" tematikát. A Hálózat Fb oldalán folyamatosan követjük majd a tábor eseményeit - és  bemutatjuk majd a végleges, közös klipet is a jövő héten! Kövesd a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózat Fb oldalát, Yt-csatornáját - és tarts velünk itt, a  tunderpajta.kultura.hu-n!