Mozgalmas tavaszt és nyarat varázsolt Ravazdra a két Mediawave-pajta! Előadások, színház, film, zene és tánc! Idézd fel a nyarat a Ravazdi Őrhegy Udvarház Pajták beszámolóival!

A Ravazdi Őrhegy első fesztivál-jellegű többnapos  rendezvénye volt tavasszal a Pünkösdi Improvizációk című összművészeti esemény,amely megadta az alaphangot a 2023-as fesztiválszezonra.  A programból kiemelkedett az improvizatív zenei rész, amely magas szakmai színvonalat képviselt a benne szereplő első vonalas honi (Dresch Mihály, Grencsó István, Geröly Tamás, Benkő Róbert, Móser Ádám, stb.) és pár nemzetközi jazzmuzsikus és együtteseik révén (Miquéu Montanaro, Mike Parket Quartet, stb.). Több nem megszokott formáció valósult meg ezen alkalommal, hiszen a muzsikusok felé kérés volt, hogy ne rutinkoncertekkel készüljenek, hanem egyedi hozzáállással és együttműködő készséggel. Így került több formációba kortárs táncos/táncosok is, sőt volt, aki (Kovács Ferenc „Öcsi”) improvizatív és közösségszervező képességét a kulinaritás terén is csillogtatta (Magony közösségi asztal).

Az egész rendezvényt a közösségi szervezés és megvalósítás szelleme lengte körül, a büfé helyett közösségi főzések voltak, valamint belépni is csak közösségi adománnyal lehetett (étel, ital, szellemi termék). E közösségi ünnepnek is bátran nevezhető antifesztivál vagy inkább Együttlét ellátását a közösen megrakott, házi kulinaritásokkal feltöltött „Mediawave közösségi asztal” adta, amely kiválóan működött. Az összművészetiség jegyében a fenti zenei fősodor mellett számos kiállítás, performance, könyvbemutató, művészeti előadás (A giccs, Út az absztrakció felé), portrébeszélgetés (Császi György, Vermes Laura), környezettudatos gyakorlat (illóolaj lepárlás) valósult meg. Továbbá egy két napos Interdiszciplináris Tudományos Konferencia a „Fenntarthatóság” jegyében. És persze Szőke András konferálásával részesei lehettünk egy hamisítatlan szatymazi otthonkarevünek is (címlapon látható). 

Kultúrpajta pályázatunk egyik hangsúlyos eleme a heti rendszerességű RAVAZDI PARASZTSZALON művészeti és környezettudatos témájú portrébeszélgetései, előadásai voltak, amelyek az Őrhegy udvarház pajtáiban zajlottak. A 2022 június és 2023 szeptembere közötti pályázati időszakban 64 előadás valósult meg - egy részük a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert program támogatásával.  A sorozat minden alkalmát televíziós minőségben rögzítettük és nyilvánosságra hoztuk a Mediawave Filmarchívumban, valamint a parasztszalon Youtube-csatornáján. Év végén pedig elindítjuk a parasztszalon podcast csatornáját is.  A jazz témájú előadások pedig rendszeresen megjelennek a www.jazzma.hu szakoldalon. Így tán érzékelhető, hogy a parasztszalon programjai utólagosan is megtekinthetők és hatnak. Kultúrtörténeti emlékké váltak.

Kultúrpajta pályázatunk harmadik hangsúlyos, egyben záró eleme a szüreti időszakra szervezett Kulturális szüret - összefoglaló közösségi és összművészeti eseményünk volt, amelyek az Őrhegy udvarház pajtáiban és udvarán zajlottak részben a Hálózat program finanszírozásából. Az Együttlétet a művészeti sokszínűség jellemezte. Volt benne vizualitással kiegészített táncelőadás („Lelkem teste”), amelyben a fiatal tehetségek együtt dolgoztak a Győri balett egykori „vezér” táncosával, Bombicz Barbarával, vagy a Győrből elszármazott Rigó Sándor bécsi jazzbandájával, vagy az egy éves amerikai zenei ösztöndíjról hazatért Kaptza Banda, vagy az Abrakadabra orientál táncos csoport. Itt járt a szárnyait bontogató Ferenczi Bora, aki a híres papa nyomdokain halad és a Mediawave Nyitott Kamarazenekar Móser Ádám vezetésével. A Regionális Akadémiai Klub Reményi Attila zeneszerző és Tolnay Imre festőművész portrébeszélgetésével színesítette a programot. Volt játszóház és táncműhely a Simorág Táncirkusz irányításával, és megrendeztük a szüreti ételek versenyét. A készített ételeket Sátor László mesterszakács értékelte. Az egész rendezvényt vidám közösségi hangulat vette körül.

Az Őrhegyen 2023 egész tavaszát-nyarát és őszét  végigkísérték különböző művészeti műhelyfolyamatok, amelyek során a filmezéstől a zenén át a táncig és fotóig rengeteg művészeti ág képviselői adhattak egymásnak randevút - és leckét. A workshopok költségét részben a Kultúrpajta és Tündérkert program fedezte. Ízelítő ezekből:

FILM-ZENEI WORKSHOP 1. – DRAKULA MŰHELY 1 –2 
vezette: Miquéu Montanaro (FRA) és Móser Ádám (HUN)
résztvevők: fiatal muzsikusok a Kárpát-medencéből 
A project, amelyet a Mediawave Nyitott Kamarazenekar ad elő, Kárpát-medencei zenei tehetségekre alapoz. Most az Erdélyi Magyar Filmszövetséggel együttműködésben, akik Kertész Mihály (Michael Curtiz), Hollywoodban világhírűvé vált erdélyi filmrendező egy eltűnt korai filmjét forgatja újra a megmaradt forgatókönyv alapján. A workshop ez alá készíti el a zenét, tehetséggondozó szállal kiegészítve.

FERENCZI GYÖRGY & RACKAJAM ZENEI WORKSHOPJA 1. – 2. 
résztvevők: fiatal muzsikusok a Kárpát-medencéből, tehetséggondozási célzattal.
A zenei műhely első alkalma a majálisra hangolt, kultikus “újjászületés ünnep” zenei anyagát állította össze és adta elő. A második, szeptemberi alkalommal pedig a zenei műhelyt Szőke András új filmjének (Brigádnapló) egy jelenetének és egy részt filmzenének a megalkotására kérték fel.

CIRKUSZI JÁTSZÓHÁZ / TÁNCMŰHELY 1. - 2 (vezette: Simorág Táncirkusz )

ARCHAIKUS FOTÓMŰHELY – (vezette: Zalka Imre)