Petőfi körtefája igazi közösséget épít: a települések összefogtak, és segítik egymást már most! Az oltványok átvétele sokak számára jelent nehéz feladatot - így az egymáshoz közeliek összefogtak - és közösen viszik el az oltványokat!

Pórszombat, Göcsej, Kovács Gyula Tündérkertje, ahonnan Petőfi körtefájának oltványai elhozhatók, a nyugati határszélen fekszik. Van olyan magyarországi település, ahonnan 360 km-t kellene utazni - csak oda...

A Magyar Kultúráért Alapítvány ezért 40 körtefa-oltványt Budapestre szállított, és itt osztotta ki  a mai napon a települések képviselőinek.  Petőfi körtefája pedig már most közösséget épít: a települések egymás közt megszervezték, hogy ne mindenki, egyesével jöjjön el az oltványokért, hanem az egymáshoz közeliek segítik egymást: egy utazó követ több oltványt is magával visz - és szétosztja  a környező településeken.

Ma oltványt kapott és hamarosan ültet majd pl. Mezőberény - ahol Petőfi talán legismertebb arcképét festette meg másodunokatestvére, az itt élő Orlai Petrich(Petircs)Soma.
 Orlai Petrics Soma festőművész Petőfi Sándor másodunokatestvére anyai ágon. Több szállal is kötődik Mezőberényhez. 1822. október 22-én a városban született, itt végezte középiskoláját is. Jogi végzettséget később Pápán szerzett. Tanulóévei egy részét Petőfi és Jókai társaságában töltötte, hatásukra később keveset maga is verselt  festés mellett. 1846-ban külföldre megy festészetet tanulni: jár Bécsben, Berlinben, Rómában és Párizsban is. De visszatér Mezőberénybe és Pestre, - itthon él és alkot. Festői életművét egyrészt történelmi képek alkotják: megfestette Lajos király tetemének megtalálását a  a Csele patakban Mohácsnál, Vak Bélát, Zách Feliciánt, Attila halálát, másik részében irodalmi klasszikus nagyjeleneteket festett meg Shakespeare-től Miltonig, vagy akár magát Miltont, ahogyan az Elveszett paradicsom-ot mondja tollba leányainak, a képek harmadik csoportját pedig a portrék és családi életképek alkotják. Megfestette édesanyját, Salkovics Karolinát, vagy épp másodunokatestvérét, Petőfi Sándort, ahogy szüleihez látogat. A költő egyik legismertebb portré-ábrázolása is tőle származik.

Oltványt kaptak és hamarosan ültetni fognak A Vahotok (Vachottok) városában, Gyöngyösön is. Gyöngyösön utca és iskola is viseli Petőfi Sándor nevét. A költő barátai: Vachott Sándor és Vahot Imre a város szülöttei - és éltek is egy ideig Gyöngyösön - így maga Petőfi is járt itt barátlátogatóban.  

Vachott Sándor ügyvéd és író, Kossuth titkára volt. Maga is írt, és feleségével, Csapó Máriával Gyöngyösön Pesten és Sülysápon is vendégül láttál Petőfi Sándort, akinek első, nagyon fiatalkori szerelme volt Mária fiatalon (16 évesen), betegségben elhunyt testvére, Etelke.

 
Vahot Imre hírlapíró pedig kora egyik legelismertebb lapszerkesztője volt. Ő ismerte fel Petőfi tehetségét és elsőként alkalmazta - segédszerkesztőként a Pesti Divatlapnál.  Mikszáth így írt  a megosztó személyiségű, gyors intellektusú és irodalmi igazáért akár még párbajra menni is hajlandó Vahotról:  „Nagyon jellemző az, hogyha dicsekedni akart, mindig azt hozta föl: – Én neveltem fel Petőfi Sándort. Azért éltem én. Az az én dicsőségem. A sors engem választott ki eszközül arra. Petőfi sohasem lett volna az nélkülem, amivé lett.” 

Ma összesen 40 település kapott Petőfi körtefájának oltványaiból - így hamarosan megkezdődnek az ültetések - és Petőfi körtefája gyökeret verhet újra a Kárpát-medencében! 

 

Az ültetésekről folyamatosan beszámolunk majd itt, a tunderpajta.kultura.hu-n!

photocredit: Antal Dániel