Június 4-én a Nemzeti Összetartozás Napján ültette el Petőfi körtefáját Fegyvernek közössége. A fácska ma már kétszer akkora, mint ültetésekor volt!

A fegyverneki jelentkezési anyagot jegyző Országh László így számol be az ültetésről:

„Örömmel tudatjuk a kezdeményezésben résztvevő közöségekkel és követőikkel, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Fegyverneken is végső helyére került Petőfi körtefája. A facsemete a mezőberényiek segítségével érkezett haza (ezúton is köszönjük Mertz Judit közreműködését).

A körtefa elültetését a nemzeti összetartozás napjára, azaz június 4-re időzítettük. A trianoni megemlékezést követően, délután 17 órára gyűltünk össze ünnepségünk helyszínére, a Táncsics Mihály út 185. szám alatti öreg hosszútornácos parasztház kertjében.  (Az épületen jelenleg – többek között – a Népi Építészeti Program támogatásával helyreállítási munkálatok zajlanak, hogy hamarosan tájház-falumúzeum -és parasztudvarként születhessen újjá.) 

Elsőként a székelykeresztúri vén körtefa történetével, valamint a hozzánk is megérkező leszármazottjával ismerkedhettek meg a jelenlévők. Ezt követően a fegyverneki gyümölcskultúra gazdag múltjának forrásaiból és jelenünk természeti értékeiből szemezgettünk. Felidéztük néhai Orczy Antal helyi földbirtokos máig ható gyümölcsészeti tevékenységét, reformer szellemiségét és 1848-as kötődését. Az ültetési ceremóniát Kindert Ferenc nyugalmazott fegyverneki pedagógus tette emlékezetessé Petőfi-szavalataival és citeraszóval.

Kívánjuk, hogy Petőfi körtefája nálunk is terebélyesedjen, verjen mély gyökeret és erősítse a közösségünket! "

És így is lett: a fa már fél métert hajtott!

 

fotók:  Tánczos Zsolt