Hogyan lehet kultúrpajtát működtetni - egy udvarban? Hogyan lehet újra vidámságtól hangos egy régi magtár? Milyen, ha a hagyományőrzők végre közösségi helyiségre találnak - és másokat is meginvitálnak magukhoz? Izgalmas helyszínek, új történetek a Hálózat új filmjeiben - melyeket már a Kultúra.hu csatornáján találsz!

Egy jász udvar a kultúrának szentelve. Egy udvar, melyben a zene, a dal, a tánc, a népművészet, a művészetek különböző ágai családias környezetben otthonra találnak. Egy udvar, melynek létrejöttét egy közösség igényelte, hogy összetartozásukat erősítve alkalomról-alkalomra mélyítsék ismereteik népi tárházát. Egyesületünk 2009 óta szolgálja a magyar-jász hagyományaink megmaradásának, továbbadásának nemes ügyét. Világzenei koncerteket, táncházakat, előadásokat, bemutatókat, kézműves foglalkozásokat szervez, néprajzi kiadványokat jelentet meg. Kiemelten fontosnak tartjuk a helyi értékeinket, kialakult remek közösségünket. Programjaink szervezésében, megvalósításában elengedhetetlen partnerünk a Kiválóan Minősült, Jász-Nagykun-Szolnok megye Művészeti díjjal kitüntetett Jászberényi Hagyományőrző Együttes.

Kemeneshőgyész egykor virágzó és jómódú kisalföldi település volt, ahol majd’ minden porta bőséggel el volt látva jószággal és terménnyel és naplementekor egész tehéncsordák sétáltak maguktól vissza a házukhoz a földekről. Hogy mi csoda folytán maradt állva a falu utolsó, a Radó-uradalomhoz tartozó magtár épülete, miközben a többi mind az idő martalékává vált - már örökre rejtély marad. Csak ódon terméskő, patinás téglák, szúette gerendák, mohos tetőcserép és míves, rozsda-marta vasajtó - semmi más. Vagy mégis? Az évtizedek óta gazdátlanul álló kemeneshőgyészi magtár idén végre megnyitotta kapuit a helyi közösség és az oda látogatók előtt, számukra közös szórakozást kínálva, a környékbeli művészegyüttesek számára pedig lehetőséget adva arra, hogy néptánc-, színjátszó-, és zenei tudásukat egy kisebb, meghitt körben, hangulatos milliőben bemutathassák.

A Sárándi Hagyományőrző Egyesület baráti társasággá kovácsolódott közössége a népi kultúrára, a település hagyományainak megőrzésére nyitott sárándi lakosokból áll. Az Egyesület tevékenysége a sárándi Kultúrpajtában zajlik. Célunk egy olyan közösség létrehozása, ami mintaként követi a régi falusi emberek évszázadok alatt kialakult szokásrendjét, a település történelmének feltérképezését. Ezeket a mintákat követve hiszünk a falu megtartó erejében, a kis közösségek életrevalóságában, a népi kultúra fenntarthatóságában, történelmünk megismerésében, néphagyományaink megőrzésében.

Az Álmosdi Óvodásokért Alapítvány tulajdonában álló Kultúrpajta a nagymúltú település közösségi tere - ahol egyaránt otthon érezheti magát helyi és idelátogató. Az alapítvány a programok lebonyolításában is aktívan közreműködik. (Az alapítvány az Önkormányzat által fenntartott óvoda az alapítója, így teljes mértékben kapcsolódik az önkormányzathoz.) Az ingatlan a település központi helyén, a községi óvoda mellett, az általános iskola szomszédságában, a mini bölcsődével szemben helyezkedik el, így a gyerekek is könnyebben el tudják érni. A Pajta a helyszíne az óvodai, bölcsődei ünnepségeknek is.

Barangolj a Hálózatban kisfilmjeink segítségével! A Kultúra.hu Youtube-csatornáján a Tündérpajta lejátszási listában egyre bővülő kínálattal várunk!