A Kistemplom kertjében kis ünnepség keretében ültették el a körtefa-oltványt! Képek a cikkben!

Keszthelyen a Főtéri Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom fíliájaként működik a város nyugati részén a Szent Család templom, melyet mindenki csak Kistemplomként ismer Keszthelyen. Petőfi felesége, Szendrey Júlia Keszthelyen született -  ezért a város az idei bicentenáriumi emlékévben Petőfi-Szendrey kettős köztéri szobor felállítását tervezi -a  Kistemplom kertjében pedig már el is ültették  Petőfi körtefájának egy oltványát!

Szendrey Júlia édesapja, Szendrey Ignác gazdatisztként a Festeticsek szolgálatában állt Keszthelyen. A család az Újmajorban lakott, 1973 óta ezt a városrészt Szendrey-telepnek hívják.  A majorság első épületei a XVIII. század végén épültek, Szendrey Júlia szülőházát 1923 óta emléktábla jelzi. 2009. májusában ide került az első köztéri Szendrey Júlia szobor is. Az emlékszoba közvetlen közelében található a régi intézői ház, melynek falán emléktábla jelöli, hogy ebben az épületben szállt meg Bartók Béla. A városban állítottak először szobrot Szendrey Júliának és működik a róla elnevezett általános iskola is.

A Kistemplom egyházközsége jelentkezési anyagában azt írta, hogy  2015-ben, a templom szentelésének 25 éves jubileumára 25 - a környéken őshonos - gyümölcsfát ültettek el a templom kertjében. Az oltványokat is maguk készítették és a területet is a templom közössége készítette elő az ültetésre.  A legnagyobb gondoskodás ellenére is 2 fácskát idén ki kellett ásniuk, mert megbetegedtek és elpusztultak. A helyükre került most Petőfi körtefája. 

Reméljük, a kis fácska hamar gyökeret ver és a közösség gondoskodásának hála, sokáig virul majd új otthonában!