Magyarország | Nógrád vármegye | Etes |

Ganca, ferentő vagy épp magalevi leves - receptkülönlegességek nagyanyáink idejéből Etes jelentkezési anyagában!

ENG SUMMARY BELOW

A DIDAKTIKA Egyesület Etes községben, Nógrád vármegyében működteti a Kilátó Tanoda és a Kilátó Biztos Kezdet Gyerekház intézményeit, amely az oktatás és a nevelés, a szociális gondoskodás intézményei egészen az újszülöttektől a középiskolásokig, illetve a helyi családok segítéséig. A Petőfi 200 felhívásra egyesületünk és munkatársai, valamint az intézményeink dolgozói és fiataljai, gondozottjai közösen végeztek gyűjtést a helyi településen, hogy csatlakozni tudjunk a programhoz. Tanodánk és gyerekházunk részére éppen az idén alakítunk ki tankertet, amelynek részeként nagyon örülnénk, ha tudnánk ilyen értékes gyümölcsfákat ültetni, a helyi felnőttek és a gyerekek örömére, amely nemcsak egy tankert lesz így, hanem még kulturális örökség őrzőjévé is válik. 

Régi gyümölcsfák Etesen

Alma:

  • Csörgő alma
  • Rétesalma
  • Jonathán alma
  • Lánycsöcsű alma
  • Londonpepin alma
  • Aranyparmen
  • Selyemalma
  • Borízű alma
  • Bőralma

Körte

  • Búzával érő körte
  • Veresbélű körte
  • Vilmoskörte
  • Poloskakörte
  • Kovácskörte
  • Vajkörte
  • Csengőkörte
  • Császárkörte
  • Kormoskörte
  • Szegfűkörte
  • nyári pergamen
  • Kálmánkörte

Szilva

  • Bertőczi szilva
  • Boldogasszony szilva
  • Csecses szilva

Barack

  • Parasztbarack
  • Vadbarack

Szőlő

  • Százsoros 
  • Othelló
  • Elvira
  • Konkordi
  • Nova
  • Rizling
  • Kecskecsöcsű
  • Delevári

Eper

  • Fekete
  • Fehér
  • Mocskos

Meggy, cseresznye, szilva

  • Cigánymeggy
  • Cseresznye
  • Fehércseresznye
  • Korai cseresznye
  • Ropogós cseresznye
  • Beszterczei csecses szilva
  • Hosszú szilva
  • Kökény szilva
  • Durhó szilva
  • Ringló szilva

Hagyományos ételek, helyi specialitások

Magalevi leves

Hozzávalók: csíknak való tészta, 1-2 krumpli, 1 fej vöröshagyma, só, 1 evőkanál sertészsír,  őrölt paprika, őrölt bors

Elkészítés: 

A vöröshagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, sertészsíron megpároljuk.

Bő, enyhén sós vizet forralunk, és ebben kifőzzük a tésztát. Amikor elkészült, egy fazékba szűrjük a levét.

A megpirult hagymát először őrölt paprikával, őrölt borssal, sóval fűszerezzük, majd felengedjük a tészta főzőlevével. Ebben megfőzzük a krumplit. Amikor megfőtt készen is van. Levesbetétnek egy kevés tésztát teszünk bele.

Szemes főtt kukorica

Hozzávalók: lemorzsolt, száraz kukoricaszemek, só, cukor

A kukoricát bő vízben egy éjszakán át áztatjuk. Másnap tiszta vízben, melybe kevés sót, cukrot tettünk puhára főzzük. Mákkal, mézzel fogyaszthatjuk, de lehet sósan is.

 Ganca

Hozzávalók

1 kg krumpli

1 bögre liszt vagy amennyit felvesz

2 tojásnyi zsír

2 fej hagyma

Elkészítés: A megpucolt, felkockázott krumplit annyi sós vízben főzöm meg, amennyi éppen ellepi. Még forrón, levében krumplitörővel összetöröm, apránként megszórom liszttel és közben fakanállal keverem. A krumplipürénél sűrűbbnek kell lennie, ezért ha szükséges, adok még hozzá lisztet. Takarék lángon kevergetem, vigyázva, hogy le ne kapjon az alja. Néhány percig "pöfögtetem" majd zsíros kanállal beleszaggatom abba a hagymás zsírba, (apróra vágott hagyma zsírban megpirítva) amit a krumpli főzése alatt készítettem. Kicsit megpirítom a gancákat és forrón tálalom.

 Ferentő

Hozzávalók

A ferentőhöz

50 dkg finomliszt

5 db édesítőszer (vagy 22 dkg porcukor)

1 dl napraforgó olaj

1.5 dkg élesztő

4 dl tej

1 db tojás

1 csipet cukor

A tetejére

10 dkg mák (darált)

10 dkg dió (darált)

7 dl tej

20 ml vaníliaaroma

1 teáskanál méz

10 dkg meggylekvár

Elkészítés

A tejet meglangyosítjuk, egy csészébe öntjük a felét, és egy csipet cukorral megfuttatjuk benne az élesztőt, beledobjuk az édesítőtablettát.

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk az összes tésztába valót (kivéve a maradék 2 dl élesztő nélküli tejet), majd melléöntjük a megindult élesztőt, és elkezdjük kidolgozni a tésztát.

Közben lassan és fokozatosan dolgozzuk bele a maradék 2 dl tejet is.

Ha a tésztánk puha, ruganyos és selymes, nem marad sem a kezünkön, sem a tál falán, letakarjuk, és 1 órán át pihentetjük.

Egy óra leteltével három lisztezett munkafelületre borítjuk, és három cipóra osztjuk.

Hosszú, vékony rudakat sodrunk a cipókból, egyik oldalukat bevagdossuk, majd kb 20 cmként felvágjuk.

A 20 cm hosszú rudacskáinkat csiga alakba tekerjük, úgy, hogy a bevagdalt tarajos rész kívülre essen.

Sütőpapírral bélelt tesibe tesszük és megsütjük őket.

Amíg a ferentők sülnek, felforraljuk a 7 dl tejet, teszünk bele mézet ízlés szerint, hozzáadjuk az aromát, megdaráljuk a mákot és a diót.

Ha a ferentők megsültek, tálaljuk: Ki-ki vesz magának, és ízlés szerinti ideig áztatja a csigácskákat a vaníliás tejben, majd megforgatja a darált mákban (ezesetben nagyon jól áll neki a meggylekvár-korona) vagy a darált dióban (akkor pedig pár csepp méztől lesz még finomabb).

Laska

Hozzávalók

A tésztához

1 kg burgonya

1 csipet só

3 dkg vaj (vagy margarin)

35 dkg finomliszt

Elkészítés

A tésztához

Az alap a krumplis tészta, amiből szilvásgombócot vagy nudlit szoktunk készíteni.

A krumplit enyhén sós vízben, héjában megfőzzük. (Próbáljunk egyforma példányokat kiválasztani, hogy mindegyik egyszerre legyen puha. Ha kisebb is van benne, akkor elázik a krumpli, túl vizes lesz.)

Majd leszűrjük, még melegen meghámozzuk, áttörjük, lazán szétterítjük, és hagyjuk langyosra hűlni. Hozzáadujuk a vajat/ margarint, csipet sót, aztán egyenletesen a tetejére szitáljuk a lisztet, és lágy, rugalmas tésztává gyúrjuk - a liszt pontos mennyisége attól függ, mennyire lisztes, illetve vizes maga a krumpli. Konyharuhával letakarjuk, és 10-15 percet pihentetjük.

A tésztából kis cipókat formázunk, amiket kör alakúra kinyújtunk.

Zsiradék nélküli palacsintasütőben kisütjük pár perc alatt.

Herőce

Hozzávalók

A tésztához

25 dkg finomliszt

3 db tojássárgája

5 dkg vaj

2 ek cukor

2 dkg élesztő

1 dl tej (langyos)

1 dl tejföl

1 ek rum

1 csipet só

A sütéshez

7.5 dl napraforgó olaj

A tálaláshoz

4 ek porcukor

10 dkg sárgabaracklekvár

Elkészítés

A tésztához az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk.

A lisztet a csipet sóval összekeverjük és elmorzsoljuk a vajjal. A liszthez adjuk az élesztős tejet és a többi hozzávalót (tojássárgája, rum, tejföl). Jól kidolgozzuk gépi dagasztó segítségével (kb. 10 perc alatt).

Letakarva, langyos helyen fél órán át kelesztjük.

Lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk a tésztát. 6 x 10 cm-es rombuszokra vagdossuk. A rombuszok belsejében hosszanti irányban két vágást ejtünk (vigyázva, hogy a széleket ne vágjuk át). A végeket a vágásokon keresztülhúzzuk.

Bő, forró olajban, több adagban, mindkét oldalukat pirosra sütjük. Konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felitassa.

Porcukorral meghintve, azonnal tálaljuk.

Káposztás sztrapacska

 

Hozzávalók

80 dkg burgonya

40 dkg finomliszt

40 dkg savanyú káposzta

15 dkg füstölt szalonna

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

Elkészítés

A burgonyát megpucoljuk, majd lereszeljük. (Az a legjobb ha ehhez speciális krumplireszelőt használunk.)

A lereszelt burgonyához kevés sót adunk, majd borsot, és elkeverjük a liszttel. Se túl sűrű, se túl lágy ne legyen a tészta, a fakanál álljon meg benne. Jól szaggatható legyen az állaga. A krumpli milyenségétől is függ, hogy mennyi lisztet vesz fel. Nem kell viszont nagyon kidolgozni, mert akkor nyúlóssá válik.

A szalonnát apró kockákra vágjuk, majd megolvasztjuk egy nagyobb edényben.

Zsírjára sütjük, rádobjuk a kinyomkodott és felaprított káposztát, sózzuk, borsozzuk, lefedve megpároljuk.

Közben a tésztát lobogó sós vízbe kiszaggatjuk, kisebb adagokban. Van aki deszkáról késsel vagy kanállal szaggatja a tésztát a forró vízbe, de lehet nokedliszaggatót is használni. Hamar feljön a víz tetejére, ekkor szűrőkanállal kiszedjük, jöhet a következő adag.

A kifőtt sztrapacskát jól lecsöpögtetve dobjuk a káposztára, azután jól átpirítjuk, szükség szerint még fűszerezzük.

Mákos nudli

Hozzávalók

50 dkg burgonya

15-18 dkg rétesliszt (amennyit felvesz)

2 tojás

20 dkg darált mák

15 dkg porcukor

2 tasak vaníliás cukor

Elkészítés:

A burgonyát megmossuk és héjában megfőzzük, majd leszűrjük, megtisztítjuk és összetörjük, mintha pürét készítenénk. Amikor langyosra hűlt, hozzákeverjük a tojásokat, sózzuk és lassanként a lisztet is beledolgozzuk. Adjunk hozzá 15 dkg lisztet, gyúrjuk össze és ha túl lágynak tűnik a tészta, akkor még keverjünk hozzá kevés lisztet. A tésztának nem kell túl keménynek lennie.

Lisztezett kézzel 1-2 cm nagyságú darabokat a sodrunk a tésztából a kezünkkel.

Forró sós vízben kifőzzük, amikor a nudli feljön a víz tetejére, el is készült. Leszűrjük, hideg vizet engedünk rá és lecsöpögtetjük, majd pár csepp olajat eloszlatunk rajta, hogy ne ragadjon össze.

A mákot a cukorral és a vaníliával összekeverjük, tálaláskor megszórjuk vele a nudlit.

Túrós puliszka

Hozzávalók:

Kukoricadara, víz, só

Elkészítés: A kukoricadarát a vízzel felfőzzük folyamatosan keverve, amíg tejbegríz sűrűségű nem lesz. Ezt tehéntúróval (vagy juhtúróval), tejföllel, bacon vagy pirított szalonnával tálaljuk.

Krumpli panna

Hozzávalók:

1 kg krumpli liszt, só, étolaj

Elkészítés: A laska tésztájához hasonlóan készítjük, olajban sütjük.

Padlizsánkrém

Hozzávalók:

padlizsán, majonéz, vörös-, vagy lilahagyma, só, bors

A padlizsán héjában megsütjük, héját lehúzzuk, levéről lecsurgatjuk amíg kihűl. Krémesítjük (turmixolva vagy összevágva), majonézzel apróra vágott vörös-, vagy lilahagymával, sóval, borssal.

Töltött káposzta szőlőlevélben

Hozzávalók:

Töltelékhez: darált sertéshús, rizs, pirított szalonna, tojás, pirospaprika, bors, borsikafű, só

Elkészítés: Az edény alját szőlőlevelekkel kibéleljük, a tölteléket szőlőlevelekbe töltjük, és egymás mellé rakjuk. Kolbászkarikákat, füstölthúst is tehetünk rá. Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje.

Salátás bab

Hozzávalók:

Füstölt hús, tarkabab, sárgarépa, petrezselyemgyökér, fejes saláta, kapor, só, liszt

Készítés: Füstölt húst megfőzzük a babbal zöldségekkel együtt. Mielőtt az egész megfőne, salátalevelet és kaprot teszünk bele és berántjuk. Ecettel ízesítjük.

 Lecsós bab

Hozzávalók: Tarkabab, lecsó

Készítés: A babot sós vízben megfőzzük, tehetünk bele ízlés szerint füstölt húst, vagy kolbászt is. Amikor megpuhult a bab leszűrjük, a levét felfogjuk. Gyúrt tésztából széles metéltet készítünk és a bab lében kifőzzük. Lecsót készítünk, vagy sűrített paradicsomot, és a babbal, valamint a tésztával összekeverjük.

 forrás: Etes jelentkezési anyaga. szerző: Didaktika Egyesület közössége

ENG

The DIDAKTIKA Association operates the Kilátó School and Kilátó Safe Start Children's Home in the village of Etes, Nógrád county, which are institutions of education, upbringing and social care for newborns to secondary school students, as well as local families. In response to the Petőfi 200 call, our association and its staff, as well as the employees and young people of our institutions, organised a collection in the village so that we could join the programme. This year we are creating a school garden for our instituions, as part of which we would be very happy if we could plant such valuable fruit trees, to the delight of local adults and children. It will not only be a school garden, but will also become a guardian of cultural heritage.