Románia | Hargita | Farkaslaka |

„Ezt a földet nekünk kell fénnyel behintenünk, ezt nekünk kell kedvvel, kultúrával, sok vágy beteljesítésével feldíszítenünk” - Tamási Áron.

SEE ENG BELOW

Székelyföld közepében, Farkaslakán, Tamási Áron szülőfalujában több hely is őrzi a nagy író emlékét. Ezen helyek közül az országút mellett található sírkert és a szülőház a legismertebbek.

Sokan nem tudják, hogy az Ágnes húg portája is irodalomtörténeti értékű, ahol szállása volt a hazalátogató nagy székely írónak és neves vendégeinek.

Tamási Áron. forrás: Fortepan_Hunyady József

A zsúfolt szülőházhoz képest, a gyermektelen Ágnes háza lehetőséget adott Tamásinak arra, hogy hosszabb időt is töltsön a szeretett szülőfaluban. A felújított ház melletti csűr a régi hasonlatosságára és szerkezete szerint épült. Háromosztatú, de új funkciót kapott és a kultúra tölti meg. Kultúrcsűr. A felső tér kiállítások helye, alul könyvbemutatók, irodalmi estek, népdalkör, film- és vetítettképes előadások megnézésének helyszíne.

Ezen a helyen fogalmazta meg a nagy székely író:

           „Igen, vannak dolgok, miket nem lehet magyarázni: gondolom magamban, ahogy átlépek a kertnek a kapuján. Ilyen az is, amikor évekig küszködik valaki, hogy könyvekben megteremtsen egy világot. De ahogy akarná és ahogy szeretné, úgy sohasem sikerül. S akkor eljön egy tájra és beszél emberekkel; nézi a házakat, a föld hajlatait és a fény bujkálását azok felett; orrában érzi illatát a földnek, minek sarát a kezén és a lábán hordozta valamikor, s porát az arcán: igen, eljön erre a tájra, és akkor betelve látja, hogy amit nem tudott megteremteni, itt van az isteni mű!”

 A farkaslaki Kultúrcsűr csodák teremtésének helyszíne és lehetősége!

Farkaslaka egyébként ősrégi település. Nevének eredetéről Bonda János így írt:

"Itt a határunkon volt egy Péterfalva,

 És annak létezett tizenhat lakosa,

Azok közül egynek volt itt benn egy malma,

Hova a többi mind őrölni bejárna.

Azok közül egyik őrölni béjönne,

's az egy kantzájával szerencsétlen leve,

Mivel a farkasok falásig meg evék,

Mig a gabonáját ottan meg örölék.

 

Vissza menve buson panaszlá többinek,

Okoskodtak, hogy már azzal mit tegyenek,

Feltalálák azt, hogy jöjjenek bé lakni,

És a malom mellöl az erdőt kiírtni,

Ugy is tettek ök mind irtván épitettek,

Rendre egymás után oda helyezkedtek,

A' sok farkasokat lakokbol elüzték,

És Farkaslakának a helyet nevezték..."

 

A  történetet korabeli leletek is alátámasztják:  a falu eredetileg tényleg a 2 km-re keletre levő magaslati dombokon feküdt, és Péterfalva volt a neve - de később, talán a völgyben futó Nyikó patak gazdasági előnyei miatt - települtek lakói a mai Farkaslaka területére. A települést 1566 -ban említi első ízben írásos dokumentum Farkaslaka néven. Az itt élők mindig is büszkék voltak hagyományaikra - és életben tartják azokat mind a mai napig. 

 

ENG

In the middle of Szeklerland, in Farkaslaka, the birthplace of Áron Tamasi, there are several places that preserve the memory of the great writer. Of these places, the graveyard next to the highway and the birthplace are best known. Many people do not know that, besides the family home, the house of his sister Ágnes is also of literary historical value, where the great Szekler writer and his famous guests found accommodation...