Haben Sie keinen blassen Dunst? Halvány dunsztja sincs? A lekvárfőző-szezon közepén érdemes felidéznünk - és újra tanulnunk - a módszert, ahogy nagyanyáink készítették a télen át elálló lekvárokat - az élelmiszervegyészet csodamolekulái nélkül, csak természetesen!

Der Dunst - német szó; jelentése:  köd, pára, gőz. A nálunk is gyakran használt fordulat - halvány gőzöm sincs - szintén német eredetű: Ich habe keinen blassen Dunst. 

Ha ma már halvány dunsztunk sincs róla, hogy csinálták, érdemes újratanulni. Generációkon át ugyanis a dunsztolás volt az egyetlen módszer az élelmiszerek vegyszermentes házi tartósítására.

A dunsztolás magyar nyelvterületre német (osztrák) tudásként érkezett, valószínűleg a betelepülőkkel a 18.században - és ekkor honosodott meg. Egyszerű, de nagyszerűen  működő eljárás, amely a fizika és a biológia törvényeit használja fel okosan.

Az ételek romlását baktériumok okozzák, amelyek elszaporodásával erjedés indul meg az ételekben. Ez az, amit a köznyelv úgy emleget, hogy "felforrt " a lekvár/savanyú. A tartósítás során baktérium-mentes közeget hozunk létre a  zárt befőttesüvegben. 

Hogy hogyan? Sokan sokféleképp csináljak, van, aki az üvegek forró állapotban történő fejreállítására esküszik, van, aki szaliciles vízzel mosogatja el az üvegeket megtöltés előtt - minden háznak megvan a maga házi praktikája. Mi most itt a legelterjedtebb alap- módszert közöljük.

Íme a dunsztolás lépésről lépésre: 
A felhasználandó üvegeket forró vízben - ha van mosogatógép, akkor abban, a 65 C-os programon - alaposan elmosogatjuk. A tetőket is.
A lekvárt még forrón töltjük az üvegekbe. A tetején elég egy nagyon kicsi rést hagyni. Azonnal csavard rá a fedőt!  
Helyezd az üvegeket egy nagy lábasba/tepsibe vagy befőzőedénybe, és töltsd fel vízzel, hogy ellepje az üvegek kb. harmadát!
Lassan melegítsd fel a vizet, majd amikor eléri a forráspontot, tartsd fent a forrást 15-20 percig! 
Kapcsold le a hőforrást, és hagyd az edényt és benne az üvegeket tűzhelyen!  Mikor kissé már lehűltek, óvatosan emeld ki az üvegeket a lábasból, és helyezd őket az előkészített ládába/kosárba, amelyben lassan tudnak lehűlni! Hogy lassítsd a hűlési folyamatot, a kosarat/ládát kibélelheted egy nagyobb takaróval is. 
Hagyd, hogy az üvegek teljesen kihűljenek. Ebben az időszakban a fedelek visszahúzódnak, maguktól rászorulnak, tkp. rászívódnak az üvegre - ez jelzi, hogy a művelet sikeres volt. Ha a tető megnyomás után sem változtatja a formáját, akkor a dunszt erős; a csíramentes közeg kialakult és az erős zár miatt baktérium kintről nem juthat be az üvegbe.  

Jó befőzést mindenkinek!