kultúrtörténet

Szerelemi jóslás, boszorkánylátás, alakoskodás - Andrástól Lucáig

9:59
Advent időszakában aki nem volt rest, megtudhatta, ki lesz a férje/felesége - és azt is, kik a boszorkányok a faluban. Gyónhatott Miklósnak, kaphatott ajándékot vagy épp kitudhatta az egész következő évi időjárást. Az adventi ünnepkör négy jeles napja: András, Borbála, Miklós és Luca.

Tényleg elviszi a krampusz a rossz gyerekeket?

9:12
Mi köze Láncos Miklósnak Szent Miklóshoz? Hogy keveredhetett egy püspök annyira rossz társaságba, mint a krampuszoké? És tényleg: mi lesz a rossz gyerekekkel? Furcsaságok a MiIkulás körül - amire nem biztos, hogy rá mernél nála kérdezni...

Krisztus Király Ünnepe

8:59
Advent előtt, november utolsó vasárnapján ér véget az egyházi év. Krisztus Királyt ünneplik ekkor a hívek - ez a katolikus egyház legifiatalabb ünnepe. Íme a története - és egy rövid, őszi mese Krisztus Király cselekedeteiről   „abból az időből, mikor még a Földön járt"!

A ligur vasúttól a Fréjus-alagúton át Wekerle kormányáig

10:31
Kossuth Ferenc ott volt az akkori világ leghosszabb alagútja, a Fréjus-alagút építésénél , dolgozott a világ egyik legszebb panorámájával büszkélkedő liguriai vasútvonalon,  felügyelt bányákat Olaszországban, épített acélhidakat a Níluson - majd képviselte Cegléd polgárait a magyar Országgyűlésben és miniszter lett Wekerle kormányában.   Kossuth Lajos fiának különleges karriertörténete  az európai vasútépítés virágkorából, öt percben!

Gyógyítás gyümölccsel?

9:34
Az vagy, amit megeszel - tartja a mondás. És más lehetsz, ha mást eszel? Gyógyítók serege kínál különféle választ a kérdésre - az egyik legkülönösebb történeti figura közülük a korát jelentősen megelőző Arnold Ehret, aki a gyümölcs- és zöldségevést és a rendszeres testmozgás fontosságát hirdette - 150 évvel ezelőtt! És ő volt a böjt-próféta is, aki egy lepecsételt üvegkalickában 49 napig bírta étel nélkül - felállítva ezzel a világrekordot Kölnben, 1909-ben. Az ehretizmus a mai napig divatba jön időnként: a 60-as években a hippik kezdték újra hirdetni Ehret tanait - de pl. Steve Jobs is hitt a diéta élethosszító erejében - de már csak betegen kezdett hozzá. Íme Arnold Ehret története az őszi gyümölcs-szezon közepén - 5 percben! FONTOS: mielőtt bárki követi kezdené Ehret tanait, olvassa VÉGIG a cikket - hogy minden információ birtokában döntsön!

Az Őrangyalok ünnepe

8:11
Mindenkinek van őrangyala - tanítja a katolikus egyház. „Olyan nagy a lélek méltósága, hogy születése után mindegyik védelmére Isten egy angyalt rendel” - írja Szent Jeromos. A katolikus naptár egyik legkülönösebb ünnepe október elején az őrangyalok ünnepe. De pontosan kik is az őrangyalok?

Szent Mihály, juhok, fecskék, kecskék

10:13
Kisfarsang, egész évi égzengés-átok vagy deres lóval hozott kemény tél. Szent Mihály napja a néphagyományban ellentmondásos nap volt. Körülvették olyan szokások és hihedelmek is, amelyeket ma már kicsit másképp látunk...

Turmixszal, fixszel - lekvárt???

7:27
Mennyire csóválnák fejüket dédanyáink, ha tudnák, hogy készítünk a munka-család-háztartás időelnyelő háromszögében lekvárokat manapság? A hagyományos szilvalekvár receptje jön részletesen, - és három gyorsító tipp, amelyekkel megpróbálhatjuk lerövidíteni a folyamatot - vagy akár egészen új lekvártípust állíthatunk elő. Mit szólna a Dédi, ha megkóstolhatná mindet?

A paradicsom és a sokszázezer dolláros kérdés

7:33
Honnan ered a vita a paradicsom besorolásáról? Lehet-e más a válasz, ha a botanika és ha a kulinária oldaláról nézzük? És hogy múlthatnak a válaszon dollár-százezrek? Agrár- és jogtörténet 5 percben!

Nagyboldogasszony

13:24
A katolikus egyház augusztus 15-én ünnepli Szűz Mária mennybevételét, testi-lelki feltámadását. Az ünnep a magyar történelem során a keresztény hagyomány mellett a pogány kultúrával is összefonódott - a Boldogasszony-figura kapcsán...

Hány brácsás vicc van?

16:15
Miért épp a brácsások a zenészviccek céltáblái? Mi a különbség a brácsa és a hegedű közt? (Na, nem az, hogy a brácsa tovább ég...) Kis hangszerismertető - és sok vicc!

Bolgárkertészek

7:46
A magyarban a bolgárkertész: fogalom. Nem bolgár kertészt, hanem az öntözéses zöldségtermesztés és a melegágyas palántanevelés mestereit jelöli. Honnan ered az elnevezés?

Kolombusz hajóorvosa, Szent-Györgyi Albert és a paprikahasítók

6:16
A paprikahasítóknak tilos volt a szemüket, arcukat megérinteni munka közben. Gyakran kellett kezet mosni, és vigyázni kellett a bőrre: ha megsérült a kéz, a hasítónak azonnal abba kellett hagynia a munkát - ami nélkül viszont nem volt csípősségmentes fűszerpaprika-őrlemény....De hogy jutottunk el idáig? Hogy került a paprika Szeged környékére - és egyáltalán: Európába?

Dunsztoljunk!

7:39
Haben Sie keinen blassen Dunst? Halvány dunsztja sincs? A lekvárfőző-szezon közepén érdemes felidéznünk - és újra tanulnunk - a módszert, ahogy nagyanyáink készítették a télen át elálló lekvárokat - az élelmiszervegyészet csodamolekulái nélkül, csak természetesen!

Nemzeti Összetartozás Napja

21:00
Az Országgyűlés 2010-ben nyilvánította Nemzeti Emléknappá június 4-ét, a Nemzeti Összetartozás Napját.

Vachott, Vahot, Petőfi és Gyöngyös

7:37
„ Én neveltem fel Petőfi Sándort. Azért éltem én. Az az én dicsőségem. A sors engem választott ki eszközül arra. Petőfi sohasem lett volna az nélkülem, amivé lett.”  - Mikszáth szerint ezt szokta mondogatni Vahot Imre. Az a közismert és elismert szerkesztő, aki felfedezte Petőfi tehetségét és állást is adott neki a Pesti Divatlapnál. Vahot Gyöngyösről származik - ahol hamarosan elütetik Petőfi körtefájának egyik oltványát!

István öcsém - Petőfi István élete

9:13
István öcsém maga is írt, Petőfi Zoltán gyámja volt, sikeres üzletember lett, hogy elnyerhesse szerelme kezét, vadászott és bankot is alapított.

Boszorkányok, kígyónyelv és rontás elleni varázs!

6:26
Április 24-e Szent György nap az állatok első kihajtásának napja, tisztító és rontás-elhárító nap a néphagyományban. De mi köze ennek Szent Györgyhöz és a sárkányhoz?

Hogyan lett Magyarország selyem-nagyhatalom?

15:09
Hogyan lett Magyarország selyemtermelő nagyhatalom? Mikor ültették az első eperfákat? Mit csinált a selyeminspektor ? Mit látott a selyemiparban Széchenyi? És válaszoltak-e a minisztériumok Csontváry selyem-ügyben tett beadványára, amelyben az agyából "kipattanó szikrát" osztotta meg velük?