Mennyire csóválnák fejüket dédanyáink, ha tudnák, hogy készítünk a munka-család-háztartás időelnyelő háromszögében lekvárokat manapság? A hagyományos szilvalekvár receptje jön részletesen, - és három gyorsító tipp, amelyekkel megpróbálhatjuk lerövidíteni a folyamatot - vagy akár egészen új lekvártípust állíthatunk elő. Mit szólna a Dédi, ha megkóstolhatná mindet?

Békés dél-alföldi kisváros. 1-2 generációval ezelőtt nem volt olyan porta, vagy zártkert, ahol ne lett volna gyümölcsfa. Alma, körte -  de a legjellegzetesebb a szilvafa volt. A szilvából lekvár vagy pálinka készült.  A lekvárfőzés hosszú órái pedig alkalmat jelentettek a közösségi életre, hosszú beszélgetésekre a családtagok és barátok közt. A Békési Tündérkert 6 éve többek közt azzal a céllal jött létre, hogy megállítsa a portáknál a gyümölcsfák fogyatkozását és meghőrizze, visszatanítsa a hagyományos recepteket. Igazi békebeli szilvalekvár-receptjükhöz egy nap kell, rézüst, kukoricaszár és kavaróvitorla - meg persze jó társaság!

 

A hagyományos szilvalekvár főzése az üsttel kezdődik. Rézüstben kell főzni, ahogyan a jó pálinkát is - mert a vörösréz antibakteriális hatású, elöli a mikroorganizmusokat - így tartós lesz a lekvárunk. A réz megköti a kénes vegyületeket - így zamatosabb lesz az íz. Ráadásul a lekvár jobban zselésedik, mert a rézüst a pektinek kiválását is elősegíti. 

És rá kell szánni az időt: a nagyanyáink a szilvalekvárt egy napon át főzték, folyamatosan kevergetve tizensok órán át. 

Az Igazi Szilvalekvár 

Előkészítés:

A frissen szedett szilvát megmossuk, de nem magozzuk ki, kivéve pár szemet. Ezeket kézzel összetörjük a főzés kezdetén és ezt a híg, leves pépet tesszük az üst aljára. Ez megakadályozza, hogy a főzés kezdetén a hő hatására a még száraz szilva odakapjon az edény aljára. A pépet lassan felforralták, és ezután adták hozzá a többi gyümölcsöt. 

Eleink arra is figyeltek,  mivel táplálják a  tüzet az üst alatt. Fontos volt ugyanis, hogy a legkényesebb, első szakaszban kellően lassú legyen a tűz, és fokozatos, lassú legyen a gyümölcs melegítése, hogy legyen ideje levet engedni. Ennek érdekében eleinte rossz fűtőértékű anyagokat használtak, mint pl. a kukoricaszár vagy a rőzse. 

Ciberézés

A lekvárt már a kezdetektől folyamatosan kevergették. Első körben a szilvát addig kellett főzni, míg elvált egymástól a héj, a gyümölcshús és a mag. Ebből lesz  az ún. cibere. A masszát egy teknő fölött elhelyezett sűrű rostára (ciberéző rosta)  merték át,  majd átnyomkodták a rostán fakanállal.  Fennmaradt a mag, és a héj egy része - a teknőben pedig összegyűlt a cibere.  A ciberét visszamerték az üstbe, és következett az öregítés.

Öregítés

Az öregítés alatt a ciberét ciberét főzték tovább sok órán keresztül, főzték és sűrítették. A kevergetés mindvégig fontos volt;  külön speciális keverőeszközzel, az ú.n. kavaróvitorlával az üst alján elhelyezett, kívülről tengely segítségével mozgatott kereszt alakú fa eszközzel dolgoztak, sűrítették be lassú tűz felett a lekvárt. Ekkor már bátrabban, magasabb hőfokon, fával tüzeltek az üst alatt.  Cukrot nem tettek a szilvába sosem -  a gyümölcs eleve magas cukortartalma elég ahhoz, hogy az lassú, alacsony hőfokon, hosszú ideig tartó hőkezelés végén a sűrű lekvár mézédes legyen. Akkor van kész, ha a belemártott kanálról már nem csöppen le.

A lekvár francia neve confiture, amely utal a készítési módra, az alacsony hőfokon való, lassú de sokáig tartó hőkezelésre. A régiek a húsokat is konfitálták - a szót a mai naig használja hús ilyetén módon való sütésére és tartósítására a gasztronómia. A húsokat egy napon át lassan (75-90 fokon) sütögették zsírban, majd zsír alá tették le a zsírosbödön aljára - így különösebb hűtés nélkül a kamrában is elállt hosszú hetekig. A sous-vide (szuvidálás) kifejezés ugyanezt jelenti: lassan sütést - de a tartósítás megnevezésére nem használjuk. 

Modern, gyors módszerek - vajon Dédi mit szólna?

Szilvalekvár - sütőben

A modern háziasszonyoknak a karrier-család-háztartás háromszögében már ritkán van ennyi idejük kifejezetten lekvárfőzésre, ezért kialakultak a processzust lerövidítő praktikák: egészen finom, a régiekéhez hasonló - bár annak zamatosságát utol azért nem érő - szilvalekvár készíthető úgy is, ha a főzés elején alacsony hőfokra hevített sütőbe tesszük a kimagozott szilvát (megspórolva a így a ciberézést)  és ott hagyjuk levesedni 3-4 órán át, majd utána törtük/turmixoljuk és tesszük fel tűzre magasabb hőfokra, kevergetve még 2-3 órára.  Fontos, hogy a sütőbe rakás előtt kerüljön kevés víz a szilvák alá, hogy oda ne kapjanak a hevítés kezdetén.

Turmix és merőkanál

Gyorsabb de még kevésbé zamatos lekvárhoz jutunk azzal a módszerrel, mikor leturmixloljuk a magozott szilvát a főzés elején, majd felforraljuk - és a tetejére feljött szilvalét merőkanállal leszedjük. Ha többször forraljuk, levetlenítjük, lehűtjük, ismét forraljuk, levetlenítjük lehűtjük stb, a zamatosság talán kicsit kevésbé csökken. De azért fontos tudni: a folyamatos, lassú, sokórás főzésnél végbemegy a redukció - vagyis csak a víz párolog el a szilvaléből, a szárazanyagok, a zamat benne marad, így töményebb lesz a pép - ami akkor, ha egyszerűen lemerjük a levet, nem történik meg.Sűrűbb lesz, de nem redukáltuk, így az íz kevésbé intenzív.

Turmix, cukor, fix

A harmadik gyorsítós praktika is a turmixolással kezdődik - ÉS mellé cukrot,/dzsemfixet is tesznek a lekvárba azok, akik nagyon szeretnének házit, de nagyon nincs rá sok idejük. Az így nyert lekvár már egyáltalán nem hasonlít nagyanyáink tömény, kenőcs-szerű lekvárjához, inkább jam - de persze ez is lehet nagyon ízletes - csak másképp.

A net bugyraiban található oylan recepet is, amelyhez ki kell zsírozni a lekvárfőző fazekat és ecetet tenni a szilvához, van kuktában aláöntött vízzel indítós és mindenféle fűszerekkel főzőtt, inkább szilva-chutney, mint lekvár is - a lehetőségek tárháza szinte végtelen, és, míg időszűkében lévő de kísérletezni vágyó otthoni szakácsok  lesznek: születnek újak is. Minden módszer kicsit más, és minden lekvár is más lesz - kóstolással dől el, melyik a legjobb recept.  Ami viszont mindig biztos: minden akkor a legfinomabb, ha szeretettel főzik és jó szívvel tálalják.

fotók: Sutterstock, MTI/MTVA (credit: Balázs Attila)