Tizenegy kultúrpajta és tündérkert tulajdonos - és sok közös kérdés! A Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózat két beszélgetést is szervez a Népzene és Pajta Selection című konferencián. Szeptember 28-29-én várunk mindenkit a Fonó Budai zeneházba! Annak pedig, aki nem tud eljönni, utólag beszámolunk itt, a Hálózat honlapján.

Hogyan lehetsz beköltözőként helyi? Miért jönnek el a helyiek a pajtádba? És környék lakói? Mennyi idő alatt fogad be a közösség igazán?

Vagy éppen a fordítottja: ha már egy ideje őrzöd/gyűjtöd/ápolod lakóhelyed hagyományait és élesztgeted a közösségét, mennyire nehéz átalakulni - és kultúrpajtát vagy tündérkertet létrehozni? 

Ha Tündérkerted van - és szeretnéd, ha minél több honos fát ültetnének a település és a régió lakói, hogy éred el ezt náluk? És miért érdemes a kert mellett kultúrpajtát is működtetni? És mit tegyen az, akinek nem háza, hanem  egy udvara van? Feladja? Vagy lehet egy udvarra is kultúrpajta programokat szervezni - és fát ültetni, hogy tündérkertté legyen? És vajon hogy lehet kerti- vagy pajtaprogramokat csinálni - kifejezetten gyerekeknek? 

Csak néhány kérdés - amelyekre megtudhatja a választ aki eljön a Fonó Budai Zeneházba szeptember 28-án csütörtökön a Pajta & Népzenei Selection konferenciára. A Pajtakult-Fonó közös rendezvényén a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózat két beszélgetéssel készül: itt lesz a fenti négy pajta és tündérkert mellett négy további magyarországi vendég, és hárman külhonból is eljönnek, hogy elmeséljék, nekik milyen meglepetéseket, kihívásokat, vidámságot és tudást adott  a Hálózatban aktívan eltöltött 2023-as év. Jöjjünk össze, kérdezzünk, beszélgessünk, osszuk meg a tapasztalatokat - hogy mindenki megtalálja a választ az őt foglalkoztató kérdésekre - nem csak elméletben, hanem mások élményeinek alapul vételével, saját személyére/helyzetére szabva a gyakorlatban is. 

A Pajta & Népzenei Selection két napján ezeken túl egyébként  a pajtaépítészet aktuális kihívásai és zenei szakmai kérdések is terítékre kerülnek. A konferenciaeseményhez hétvégén több koncert és táncház csatlakozik. A programsorozat alatt fotókiállítás is látható lesz a Fonóban a Pajtakult Kárpát-medence-szerte pajtákban készített képeiből.

 

Pajta és Népzenei Selection konferencia. Szeptember 28-29 Fonó Budai Zeneház. A Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózat beszélgetései 28-án, csütörtökön 11 órakor és 15:30-kor kezdődnek!

Részletes program itt.