Lovak, huszárok, íjászok, körmözés, patkolás, zene, színház, tánc - és finomságok kóstolója két napot át! A hétvége, amikor minden a lovasokról és a lovakról szólt Kiscsőszön!

Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület a magyar népzenei, néptáncos és népi kézműves hagyomány ápolása mellett arra is igyekszik figyelmet fordítani, hogy nemzeti lovas tradíciónkat megfelelően képviselje.

A lóval való foglalatosság valószínűleg egyidős a magyarság kultúrájával, s ez éppen elég indok volt arra, hogy egy nagyobb rendezvényt szenteljünk a szóban forgó tevékenységi körnek.

 A május 12-14-ig tartó eseménysorozat pénteken szakmai tanácskozással kezdődött, majd a Kultúrpajtában Dúdolóval folytatódott, amelyet Navratil Andrea, Császár Dominik és a Békás Banda tartott meg, kifejezetten a Bakony és a Balaton-felvidék pásztorkultúrájára, valamint a huszárnótákra koncentrálva. A napot táncház zárta, ezen az eseményen részt vettek az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület népzenészei is.

 

Szombaton, azaz május 13-án huszárbemutatóval és lovas felvonulással fogadtuk a Kiscsőszre látogatókat, majd a hagyományőrző solymászok kerültek a figyelem középpontjába (Villám Bemutató Csoport).

Mindeközben a Hunyor Regionális Népi Kézműves Alkotóház udvarán népi mesterségeket lehetett kipróbálni, illetve az Állatok ösvényén a ló körmölésének és patkolásának fogásait megtekinteni.

 

A Kultúrpajtában fellépett a Baloca és a Páskom Színjátszó Kör, a nagyérdeműt emellett a Garagulya Gólyalábas Kompánia is szórakoztatta.

A felvidéki lovas íjászok programját (Vermes törzs) a Vitéz Lovas Hagyományőrző Egyesület fegyveres huszárbemutatója követte, ezután ismét a néphagyományé lett a főszerep.

A Kultúrpajtában egymást követték a színesebbnél színesebb előadások, sorrendben az alábbiak szerint:

  • Csíkszentdomokosi Hagyományőrzők;
  • Rekettye Táncegyüttes;
  • Bozót Néptáncegyüttes;
  • Kiscsőszi Ifjúsági Táncegyüttes.

 

A néptáncos blokkot a Fordulj Kispej Lovam Táncegyüttes Pásztortáncok, verbunkok és legényesek a Kárpát-medencéből című műsora zárta, amelyet Kalász Máté, Koncz Gergely, Sulák Gergely, valamint Czaier Péter kísért élő zenével. A táncházban a legkitartóbbak még sokáig mulattak, nekik a Kiscsőszi Banda húzta a talpalávalót.

Május 14-én vasárnap gulyásfőző versenyt, termelői piacot rendeztünk, illetve vásári komédiákat láthattak a látogatóink, majd a Pajtában a Kabóca Bábszínház Csókolom, hol a víz? című darabja került a nagyérdemű elé. Szabadtéri programként bemutatkozott a Muraközi Ló Tenyésztéséért Egyesület, valamint a MUDIVERZUM is, akik pásztorkutyáik tudásával nyűgözték le a résztvevőket.

Zárásként a kiscsőszi taekwondo csoport csillogtatta meg tudását, majd Kiscsősz és Csíkszentdomokos testvértelepülési szerződést kötött. A programsorozatra az utóbbi ünnepélyes aktussal tettük fel a koronát.

 

 

fotók: Kovács Ivett, Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület