Az ártéri gyümölcsöskertek egykoron virágzó otthonára,a felvidéki Gútára is eljutott Petőfi körtefája - és Mátyás király kormos almája is!

A Városháza előtti téren ültették el Petőfi körtefáját a Guttúra és a Gútáért Polgári Társulás tagjai.  Petőfi egy gondolat bánt engemet c. versét szavalták el az ünnepségen, majd a körtefához kapcsolódó legendárium egy, a kiírásban nem szereplő változatát idézte fel a polgári társulás elnöke.

Eszerint 1849 július 31-én Petőfi Székelykeresztúron a Gyárfás-kúria udvarán álló körtefa alatt szavalata el az Egy gondolat bánt engemet c. verset - majd másnap innen indult a segesvári csatába. 

A történet innen már ismerős: a költő Segesvárnál eltűnt., de a kúria kertjében álló fáról vett oltóággal sikerült a helyieknek megmenteniük az "öreg tanút" - a körtefát. A fáról 2023-ban, a bicentenáriumi évben Kovács Gyula pomológus oltott közel 400 csemetét. 

Méhes Csaba, a  Guttúra elnöke személyesen vette át az oltványt Kovács Gyulától Pórszombaton. De nem csak a körtefát hozta Gútára: a Magyar Asszonyok Ligája Mátyás király kormos almafájából kapott oltványt - amelyet szintén elültettek Gútán. 

További infok és Gúta rendkívül érdekes jelentkezési anyaga az ártéri gyümölcsöskről itt.