Hűvös őszi szelek ide vagy oda - a Kultúrpajtákban szól a zene és járják a táncot!

A nagyváradi Csillagocska Alapítvány zenekarai - a Soroglya és a Járom - turnéznak a héten a dél-magyarországi Kultúrpajtákban! 

A Csillagocska Néptáncegyüttes több mint egy évtizedes hagyományra épül és tekint vissza. Fő célkitűzése, hogy egy olyan hagyományát vesztett világban, mint Nagyvárad és a szélesebb Partium felhívja a figyelmet a feledésbe merülő népi értékeinkre: a magyar népdal, néptánc, a mese és játék, valamint a közösség és a hit megtartó erejére .A Csillagocska Alapítvány szárnyai alatt működő néptáncegyüttes több mint száz gyermeket és fiatalt számlál tagjai közé. Benedek Árpád zene- és táncpedagógus munkáját Imre Béla néptáncpedagógus, a Nagyvárad Táncegyüttes hivatásos táncosa, Brugós Anikó népdaloktató, zenepedagógus, Dallos Levente népzene oktató, Konrád Zsolt Tamás és Dimény Eszter a Csillagocska Néptáncegyüttes táncosai segítik. Az együttes 2006 óta tagja a Romániai Magyar Néptánc Egyesületnek, mellyel azóta is szoros kapcsolatot ápol és számos rendezvényt valamint képzést bonyolít le.

A Mohácsi Pajtában november 17-én  délelőtt ovisoknak és iskolásoknak zenélnek, délután a Szaporcai Cifraházban pedig minden érdeklődőt szívesen látnak! Másnap, 18-én az Orfűi Malmoknál hallatja-láthatja őket a közönség!

November 18-án a Szentgáli Kultúrpajta várja a képzőművészetet és a kézműveskedést kedvelőket: kiállításmegnyitó és workshop lesz, papírmetszet-készítést lehet majd itt tanulni, és meg lehet csodálni, hogy csinálja mindezt egy profi: Jáger István grafikusművész!

Az Üllési Pusztaszínházban 18-a este a Bekecs Néptáncszínház fellépését nézhetik meg a tánc és a színház fúzióját kedvelők.

A Bekecs Néptáncegyüttes a gazdag néptánchagyományú Nyárádszereda együttese, amelyet a kezdetekben a helyi és környékbeli fiatalok alkottak. Már 1997 óta létezik, működését a Bocskai Dalkar és a helyi önkormányzat támogatta. 2007-től az együttes újraszerveződött, azóta vezetője Benő Barna-Zsolt.  A Bekecs Néptáncegyüttes nagy hangsúlyt fektet a helyi, főként erdélyi táncok és népszokások bemutatására, ugyanakkor más tájegységek táncait és szokásait is előszeretettel viszi színpadra. A társulat évente nagyjából kilencven előadást tart Erdélyben és Magyarországon, olyan magyarlakta városokban és falvakban is, ahova más kulturális intézmények nem vállalnak kiszállást. Az együttes feladatának érzi a magyarság szolgálatát, a népművészet széleskörű hirdetését és a hagyomány őrzését. Az utánpótlás képzésen túl, rendszeres szórványprogramokat indítanak, nagy nemzeti turnékat szerveznek szerte a Kárpát-medencében.

Böngéssz az Eseménynaptárban és találj rá kedvenc programjaidra - ősszel is!