Magyarország | Veszprém vármegye | Magyarpolány |

A Bakony legszebb falujaként is gyakran hivatkozott, tornácos parasztházairól és kálváriájáról ismert Magyarpolány önkormányzata a tavalyi esztendőben tündérkertet hozott létre Kovács Gyula génbankjából. Így most lelkesen csatlakoznak Petőfi körtefája programhoz is. A polgármester egy igazi magyarpolányi süteményrecept közkinccsé tételével gyarapította a Petőfi körtefája közösség tudásbázisát.

Falunkban kedvelt gyümölcs a szilva, számtalan felhasználási lehetőséggel. Ennek bizonyságául egy helyi gyűjtésű receptet osztok meg.

 
Zwetschkenfleck(en)         (Szilváslepény)

Ezt az ételt is nagyanyáik hozták magukkal, hiszen az osztrák konyhaművészetben fellelhető az Omas Zwetschkenflec, amelyet kelt tésztából készítettek. A magyarpolányi változat az eredeti receptből a szilvát és a liszt egy részét őrizte meg, mivel a liszt 2/3  részét krumplival helyettesítették spórolós „Omáink”, vaj helyett pedig disznózsírt használtak.


 

Következzék a recept ahogyan a Mama készítette!


Hozzávalók: 1kg burgonya, 15 g só, 450-500 dkg liszt, 1 evk. disznózsír 1-1,5 kg felezett szilva és a szilva ízesítéshez porcukor, őrölt fahéj, esetleg vaníliás cukor.


A burgonyát sós vízben megfőzzük, vigyázzunk arra, hogy túl ne főzzük mert a krumpli „megszívhatja magát ebből következően több lisztet vesz fel, így a tészta keményebbé válik. A megfőtt „krumplit” meghámozzuk és krumplinyomón áttörjük. Hozzáadjuk a sót a zsírt és a liszt 2/3-ad részét. A maradék lisztet a nyújtáshoz fogjuk felhasználni mert a tészta könnyen letapad.  Nyújtható állagú tésztát gyúrunk, ha kell adunk még hozzá lisztet, majd megelfelezzük és az egyik felét kb. 2-3 mm vastagságra nyújtjuk és 4x6 cm-es téglalapokat vágunk a tésztából. A tészta másik felével ugyanígy járunk el.


A félbevágott szilvát porcukorral őrölt fahéjjal esetleg vaníliás cukorral ízesítjük. A kiszaggatott tésztát az előkészített szilvával megtöltjük, majd a hosszabbik felét ráhajtjuk úgy, hogy a tölteléket betakarja. A hajtásszéleket újheggyel lenyomkodjuk, ha szükséges éles késsel formázzuk és kizsírozott tepsibe kb. 180 Celsius fokon megsütjük. Sütési idő 40-45 perc.

Magyarpolányban hamarosan körtés lepény is készülhet - a kis körtefa már elültetve!


 


 

forrás: Magyarpolány jelentkezési anyaga. írta: Grőber József polgármester