Tündérkert

december

17.
14:00-17:00

Karácsonyi mézeskalács-díszítés!

Mónosbél | Kossuth Lajos út 3.
„Karácsonyi rege, ha valóra válna  Igaz boldogság, szállna a világra.”

Utazz a nyárba!

8:52
A Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózat kisfilmjei átköltöztek a kultúra.hu Youtube-csatornájára. Külön lejátszási listán találhatod a helyszíneket bemutató sorozatot. Lassan teljes lesz a kép...

Beythe-kert - a hazai múzeumfaluk első tündérkertje a Vasi Skanzenben!

Szombathely | Árpád út 30.
A Vasi Skanzent befogadó tündérkertet Beythe-kertnek hívják. Van benne Falu-erdő, Csemete-iskola, szőlőskert a Márton-hegyen és Menta-kert. Már 15 éve gyarapodik, szépül. Kis kert-történet Balogh Lajos botanikus-muzeológus-osztályvezető tollából!

Új filmek, új helyszínek - új csatornán!

10:04
A Hálózat Youtube-csatorjája beleolvad a Kultúra.hu Youtube-csatornájába! Új filmjeinket már itt találod - és a régiek is hamarosan átköltöznek. Érdemes feliratkozni - és minden újdonságról értesülhetsz!

Olaszfalu Villax Ferdinánd Általános Iskola

Olaszfalu | Váci M u 17.
Még a szünet előtt ültették el Petőfi körtefáját az iskolások Olaszfaluban! Az oltvány mellett más gyümölcs-csemeték is gyökeret verhetnek az iskola kertjében - az új Tündérkertben!

A Tündérkert, mint a megmaradás szimbóluma

11:30
Utazik, szervez, gyűjt, olt. Tündérkerteket avat. Csak ezen a nyáron több, mint tízet a Partiumban. Miért dolgozik ilyen fáradhatatlanul? Mi hajtja és mi a célja? Csókási-Budaházi Attilával, a kőszegremetei Első Partiumi Tündérkert alapítójával, közgazdászból lett gyümölcsésszel és közösség-építővel beszélgettünk.

Kultúrcsűrök, Kultúrpajták, Tündérkertek

13:45
Lovas hagyományőrzőként, fesztivál-csapatként vagy generációk óta helybéliként pajtát üzemeltetni? Igen, minderre van példa a Hálózatban! Nézd meg új filmjeinkben és idézd fel velünk a nyarat!

Mozizz velünk!

7:51
Hogy kerül egy kiállítás a tó közepére? Hogy lesz egy táncegyüttes elvonulós próbahelyéből néptáncos-központ? Többek közt ezeke a kérdésekre is választ kaphatsz, ha megnézed a legújabb filmeket a Hálózat Youtube-csatornáján! Íme egy kis ízelítő!

Óperencia, Tündérkertek, Petőfi körtefája

7:55
Aki tudja hogy merre van az Óperenciás tenger, és tudja, hogy tarthatta életben a végek védőit a gyümölcs. Hogyan fogant meg a pórszombati Tündérkert létrehozásának a gondolata, hogy szökkent szárba és növekedett az egész Kárpát-medencét átfonó mozgalommá? Mit jelent egy közösség számára Petőfi körtefájának elültetése? És miért lehet fontos megtanulni a gyümölcsoltást? Interjú Kovács Gyula pomológussal.

Gyümölcsészet, faültetés, világtalálkozó, filmklub

10:49
Ahogyan az idő hűvösebbre fordul, a Kultúrpajták és Tündérkertek is lassan téli álomba merülnek. De egészen november végéig találhatsz még programot a Hálózat tagjainál!

Rackák, diófák, Szalonna

8:54
Október közepén is várnak a Kultúrpajták és a Tündérkertek! Koncertekkel, táncházakkal és egésznapos fesztivállal készülnek!

Bál, tájoló, gazdanap

13:18
Gazdanap és sokadalom, Feketetói Bál vagy Hegyháti Tájoló? Tánc, zene, kézművesség, gombavadászat vagy kóstolók? Programajánlónk október első hétvégéjére!

Tamási Áron, Cimbaliband, kistraktor

9:57
Péntektől vasárnapig Gyergyótól Vas vármegyéig, a Cimbaliband-tól a fiatal tehetségekig - szeptember utolsó teljes hétvégéjén igazán kitesznek magukért a Kultúrpajták és a Tündérkertek! A rendkívül sokszínű programkínálatban még kistraktor-mustrát is találhat aki szemfüles...

Tündérkert Válaszúton!

7:12
Hamarosan őshonos gyümölcsfák oltványaival térhetnek haza szülőfaluikba a Kallós Zoltán Alapítványnál végzett mezőgazdasági szakmunkások. A fácskákat a most avatandó Tündérkertben maguk fogják ápolni - és az oltványokat is ők készítik el. Interjú itthon-maradásról, szórványról, gyümölcsészetről, oktatásról a Mezőségben - Tündérkert avatás előtt.

Ásotthalom

Ásotthalom | Béke u.
Petőfi körtefája Ásotthalmon is otthonra lelt!
szeptember

18.
12:00-14:00

Faültetés és Tündérkert avatás!

Válaszút | nr 7 Rascruci
A Kallós Zoltán Alapítvány válaszúti szórványkollégiuma és az Első Partiumi Tündérkert-Kőszegremete közös Tündérkert avatója - amely során Petőfi körtefáját is elültetik a Szórványkollégium új Tündérkertjében!
szeptember

23.
16:00-22:00

Szentgáli Tündérkert 2.

Szentgál | Fő utca 89.
Színház, zene, tánc- tanyavilág, kézművesek, pásztorok, betyárok!

Érés és utóérés: a fán - és a konyhában!

6:58
Az alma és a körte szeptembereben már megérett a szedésre. A paradicsom- és a barackszezon is tart még. A közös a négyben: utóérők - így lehetőségünk van a konyhában zamatossá varázsolni az éretlenül megvett példányokat. Tudtad, hogy az almaszüret időpontjától függ, meddig tárolható el a gyümölcs? És mitől lesz télálló egy körte? Részletek a a cikkben!
szeptember

9.
10:00-20:00

Batul Fesztivál!

Mónosbél | Kossuth Lajos út 3.
Mónosbél gyümölcs-ünnepe!

Lovasudvar szülinap - és alma, szilva meg gyapjú!

7:18
Szeptember első hétvégéje ragyogó időt ígér -a kultúrpajták és a tündérkertek pedig nem tétlenkednek! Programajánló!
szeptember

9.
09:00-23:50

XVII. Göcseji Szilvafesztivál

Szilvágy | Béke utca 18.
Ismét szilvafesztivál Szilvágyon! Bográcsolás, pinceszentelés, népzene, táncház, koncert - gyerekeknek körhinta, játszóház és persze csillámtetoválás!

Őszköszöntő a Kultúrpajtákban!

9:28
Már majdnem ősz - még majdnem nyár - de mindenképpen mozgalmas lesz! Szeptember első hétvégéjén iskolanyitogató, diógyűjtögető és gyerek-kényeztető programokkal várnak a Kultúrpajták!
augusztus

26-27.
16:00-03:00

Szentgáli Tündérkert 1.

Szentgál | Fő utca 89.
Manapság - főleg népzenész-néptáncos körökben - elterjedőben van az a vélemény, hogy Szentgál pásztor falu volt. Ezt a megítélést szeretnénk árnyalni.

Fesztivál, falunap, szülinap

7:24
Az Ördögkatlan Fesztivál a Narancsliget Pajta legmozgalmasabb hete az évben - és most lesz! Világzene vár Mérán, a Méra World Music fesztiválon, de lesznek falunapok és szülinapok is! Augusztus első hétvégéjén kalandozz a Kultúrpajtákban Kárpát-medence szerte!

Gyimes Veszprém vármegyében, jubileum Marosfelfaluban, festés és tánc Békésben!

7:29
Igazán izgalmas programkínálattal zárják a júliust a kultúrpajták és tündékertek!

Magyarpolány

Magyarpolány |
A Bakony legszebb falujaként is gyakran hivatkozott, tornácos parasztházairól és kálváriájáról ismert Magyarpolány önkormányzata a tavalyi esztendőben tündérkertet hozott létre Kovács Gyula génbankjából. Így most lelkesen csatlakoznak Petőfi körtefája programhoz is. A polgármester egy igazi magyarpolányi süteményrecept közkinccsé tételével gyarapította a Petőfi körtefája közösség tudásbázisát.

Tánctábor, folkeste, halásznap, fesztivál

18:55
A  nyár közepére érkezve különösen változatos  programokkal várnak minden érdeklődőt a tündérkertek és a kultúrpajták az egész Kárpát-medencében! Lesz tánc-tábor, Hepaj-fesztivál, halászok napi vigasság - hogy csak a  legkülönlegesebbeket említsük....

Gazdag étlap!

11:20
A Kultúrpajták rendkívül sokféle programmal készülnek a hétvégére! Böngéssz a tunderpajta.kultura.hu-n - és találd meg kedvenceidet!
augusztus

26-27.
15:00-05:00

Szentgáli Tündérkert

Szentgál | Fő utca 89.
A solymászattól a vadételeken át a népi szőttesekig! Elődadások, bemutatók, finom ételek - és persze zene és tánc Közép-Európa legnagyobb tiszafásának közelében!
július

1.
18:00-22:00

Összművészeti rendezvény a Hangistállóban!

Óbarok-Nagyegyháza | Bányász utca 4004/20.
Faültetés a Tündérkertben, festészet, költészet, zene és vacsora - mindez egy estén a Hangistállóban!

Vakáció!

11:00
A nyári napforduló felé haladva egyre több program közül válogathatnak azok, aki útra kelnének a hétvégén! Ráadásul a tanévnek is vége: így a gyerekekre külön gondoltak a pajták és csűrök programszervezői! A pajták és tündérkertek napforduló ünneppel, kézműves délelőttökkel, koncertekkel és táncházakkal várnak Kárpát-medence szerte!

Házasember táncosok, gyimesi gyógynövények, ősi magyar szőlőfajták

6:34
Házasember néptáncosok, táncoslábú nagyik, gyakorlóiskola és pajtanyitó!
szeptember

30.
14:00-20:00

Nemzetiségek fesztiválja a Kultúrpajtában - IV.

Katymár | Május 1. utca 16.
Katymár négy nemzetiségének bemutatkozó rendezvénysorozata a Kultúrpajtában! Negyedik alkalommal a település legfiatalabb nemzetisége, a cigányság érkezik! Betelepülésük története, szokásaik, zenéjük, táncaik - és persze ételeik lesznek terítéken!
augusztus

26.
14:00-18:00

Nemzetiségek fesztiválja a Kultúrpajtában - III.

Katymár | Május 1. utca 16.
Katymár négy nemzetiségének bemutatkozó rendezvénysorozata a Kultúrpajtában! Harmadik alkalommal a bunyevácok érkeznek! Betelepülésük története, szokásaik, zenéjük, táncaik - és persze ételei lesznek terítéken!
július

29.
14:00-23:00

Nemzetiségek fesztiválja a Kultúrpajtában - II.

Katymár | Május 1. utca 16.
Katymár négy nemzetiségének bemutatkozó rendezvénysorozata a Kultúrpajtában! Második alkalommal a németség helyi története, szokásai, zenéje, táncai - és persze ételei lesznek terítéken!
június

24.
14:00-18:00

Nemzetiségek fesztiválja a Kultúrpajtában - I.

Katymár | Május 1. utca 16.
Katymár négy nemzetiségének bemutatkozó rendezvénysorozata a Kultúrpajtában! Elsőként a magyarság helyi története, szokásai, zenéje, táncai - és persze ételei lesznek terítéken!

Hova menjek? - Pünkösd a Pajtákban és a Tündérkertekben!

8:22
A Pünkösddel elindul a fesztiválszezon: 4 napon át a táncosoké lesz Kővágóörs és környéke: jön a Kőfeszt - a szabad táncház! De lehet Pünkösdre készülni kézműveskedéssel, színházzal - és lehet egész hétvégén együtt ünnepelni a Kárpát-medence számos pajtájában és Tündérkertjében!

Tündéralmás Kertek

Komárom | Páskom-dűlő
Petőfi körtefájának elültetésével a komáromi közösségi kert is csatlakozott a Tündérkert mozgalomhoz!

Pórszombat

Pórszombat | Petőfi u. 16a
A Kárpát-medence első Tündérkertje Göcsejben, Pórszombaton! „Célunk tanulni és tanítani – hogy valósággá váljon Bereczki Máté egykori álma. Hogy Isten legszebb gyümölcsöskertjévé változtassuk Magyarországot."

Folk Music Fest, révészek és jazz - programajánló a hétvégére!

8:12
Koncerteket, fesztivált és egy különleges, révészet-történeti programot tartogatnak a Pajták május 3. hétvégéjére!